Hatay, Antalya, Mersin, Adana civarında çok seviliyor bu tatlı. Yassı kadayıf olarak da bilinen taş kadayıfın hamuru, aslında mayalı bir pankek hamuru gibi oluyor. Bölgede hamuru hazır bile satılıyor ama evde de yapmak hiç zor değil. Yarı halde tek taraflı pişirilip içerisine bol ceviz konularak şekil veriliyor ve kızgın yağda kızartılıp soğuk şerbetle buluşturuluyor.. Adı ne kadar taş kadayıf olsa da yumuşacık aşırı lezzetli bir şey ortaya çıkıyor. Bir tane yiyen 3-5 tane daha yiyor. Ben ilk kez bu tatlıyı, Adana'ya gittiğimizde seyyar bir tatlıcıda yemiş bayılmıştım.
Tatlının en önemli püf noktası şerbetin kıvamlı ve soğuk olması. Bu yüzden öncelikle şerbeti hazırlayıp yapmaya başlamak lazım.
Canınız çektiyse haydin mutfağa...
TAŞ KADAYIF İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Şerbeti için;
- 4 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- Bir dilim limon
Hamuru için;
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Yaklaşık 2 su bardağı ılık su
- 1 çay kaşığı tuz
İçi için;
- 350 gram ceviz içi
Kızarmak için;
- Sıvı yağ
TAŞ KADAYIF NASIL YAPILIR?
Şerbetini hazırlayalım. Tencereye şekeri, suyu ve limonu koyup kaynamaya bırakın. 15 dakika kaynatıktan sonra ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.
Hamuru yoğuralım. Geniş bir yoğurma kabına ılık suyu, mayayı ve şekeri alıp 10 dakika bekletin. Unu, irmiği, tuzu da ekleyip güzelce yoğurun. Azar azar su ilave ederek kek hamuru boza, pankek kıvamı almasını sağlayın. Hamurun kapağını kapatıp yarım saat dinlendirin.
Ceviz içini iri iri ya rondodan geçirin ya da doğrayın.
Dinlenen hamuru sürahi bir kaba koyarsanız daha kolay olur. Yağsız tavaya yaklaşık 10 cm genişliğinde olacak şekilde hamurdan dökün. Sadece alt kısmı pişirmeniz gerekiyor. Delik dilik olunca tavadan alıp bir bez ya da tepsiye çıkarın. İçini cevizle doldurun ve yarım ay şeklinde kapatın. Tüm hamuru aynı şekilde hazırlayıp tepsiye dizin.
Bol kızgın yağda kızartın. Kızaran kadayıfları soğuk şerbete atıp 15-20 saniye bekletip servis tabağına alın.
Sıcak sıcak yiyin.