Soğuk havalar kendini gösterdiği şu günlerde pazardaki keleklerle turşu yapmaya ne dersiniz? Kelek ne diyenlere bir açıklama yapalım. Kelek aslında olgunlaşmamış kavundur. Salatalıkla kavun arası bir tadı vardır. Taze ve büyük olmayan keleğe denk gelirseniz kütür kütür yemelere doyamazsınız. Turşusu da enfes olur. Kısırın, pilavın, yemeklerin ayrılmaz parçası olma garantili bu turşunun püf noktalarını sizler için araştırdık. Buyrun bağışıklığı güçlendiren, soğuk algınlığına birebir, metabolizmayı hızlandıran turşulara bir yenisini eklemeye...
Kelek turşusu için gerekli malzemeleri sıralayalım:
- 2 kilo kelek
- Yarım demet taze maydanoz
- 2 baş sarımsak
- 2.5 su bardağı üzüm sirkesi
- 4 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1.5 çay kaşığı limon tuzu
- 2.5 çay kaşığı toz şeker
- Aldığı kadar içme suyu
Kelek turşusunun yapımına geçelim:
Kelekler güzelce yıkayın ve iki uçunu hafifçe bıcakla alın.
İki üç yerine çizikler atın ki turşu suyu içine işlesin.
Kavanozun tabanına nohutu yerleştirin. Yyıklanmış iri iri doğranmış sarımsakların yarısını ekleyin.Aroma vermesini isterseniz 1-2 defne yaprağı ekleyebilirsin. Sıkı bir şekilde boşluk kalmayacak şekilde kelekleri yerleştirin.
En üste de kalan sarımsakları ekleyin. Üzerine şekeri, limon tuzunu, tuzunu ve sirkeyi dökün. Kavanozun kalan kısmını kaynatılmış soğuk su ya da içme suyu ile doldurun.Ağız kısmına saplarıyla birlikte maydanozla kapatın.Kapağını sıkıca kapatıp bir iki sallayıp serin ve güneş görmeyen yerde saklayın. 15 gün sonra açıp tüketebilrisiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Minnoş Şef / Derleme: Sağlıkhaberciniz