Muşmula; ezgil, beşbıyık, döngel, töngel, pisbıyık olarak da bilinen lezzetli bir meyvedir. Turşusu da özellikle iç karadeniz bölgelerinde çok tüketiliyor. Biraz hoşaf tarzı mayhoş bir lezzeti oluyor.
Bugün sizlere çok az bilinen muşmula turşusu tarifi vereceğiz. Tarifimize geçmeden önce muşmulayı yakından tanıyalım.
- Antioksidan deposu
- Tam bir kalsiyum zengini meyve
- Lif bakımından zengin
- Folik asit, magnezyum gibi mineraller içeriyor.
- Karaciğer dostu
- Sakinleştirici etkisi var
- sindirim problemleri için faydalı
- Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar
- Bağışıklığı destekler
Gelelim tarifimize...
1 kg muşmula için 250 gr toz şeker ve 1 kg kadar su kullanacağız. Siz elinizdeki muşmulalara göre uygun miktalarını ayarlayın.
✔️ Öncelikle çok olgunlaşmamış muşmulaları kullanın. Dikkat etmeniz gereken en önemli püf noktası muşmulaların bol suda güzelce yıkanması ve temizlenmesi. Muşmulaların uç kısımlarındaki saçakları alıp tüylerini bıcakla ya da elinizle temizleyin.
✔️ Suyu tencereye koyup kaynatın. Kaynayan suya toz şekeri ekleyin, üzerine yarım limon sıkın ve kaynatın. Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.
✔️ Su soğurken mumuşaları bir kaba koyup üzerini gececek kadar su koyun ve 15 dk kadar suda bekletip oyuk kısımlarını güzelce ovalayarak temizleyin. Daha sonra süzgece alıp iyice süzülmesini sağlayın.
✔️ Sterilize ettiğiniz kavanozlara muşmulaları yerleştirin. Soğuyan suyu kavanozların ağız kısmına kadar gelecek şekilde dökün. Kapağını sıkıca kapatıp 15-20 gün karanlık bir ortamda bekletin.
Not: Eğer limon suyu kullanmak isterseniz minik bir parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz.
Bu tarifte neden tuz yok diyenlere hemen bir açıklama getirelim. Armut,ayva, yaban elması, alıç gibi meyvelerin turşuları hep şekerle kurulur.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Sedadan lezzetler / Derleme: Sağlıkhaberciniz