Bu simitleri kuzenim Rize'de okurken yemiştim ilk. Hala tadı damağımdadır, çok beğenmiştim. Daha sonra araştırdım ki Kastamaonu, Tokat, Giresun'da da oldukça meşhurmuş. Bildiğimiz simitler gibi susamlı değil, bu yüzden kel simit diye de biliniyor. Bir diğer farkı ise haşlanarak pişirilmesi.
Önce sizlerle simit için gerekli malzemeleri paylaşacağızi sonrasında ise detaylı tarifini paylaşacağız.
İşte evde Rize simiti yapmak için bilmeniz gereken tüm detaylar...
Malzemeler
- 500 gram un
- 1 su bardağı ılık su ( 250 ml)
- 1 çay kaşığı kuru maya
- 1 çay kaşığı dolusu tuz
Haşlamak için; su, tuz
Bulamak için; 2 yemek kaşığı pekmez ve 1 su bardağı su
Yapılışı
- Yoğurma kabına ılık suyu ve kuru mayayı alıp karıştırın.
- Tuzu ekleyin.
- Elediğiniz unu azar azar ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edin.
- Hamurun üzerini kapatıp 15 dakika mayalanmasını bekleyin.
- Hamuru 14 eşit bezeye ayırın.
- Her bir bezeyi 20 cm uzunluğunda rulo yapıp uçlarını birleştirin.
- Tencerenin yarısına kadar su koyup kaynamaya bırakın.
- Bir tabakta pekmezi ve suyu karıştırın.
- Her bir hamuru kaynayan suya atıp yukarı çıkıncaya kadar bekleyin. Yüzeye çıkması 2-3 saniye sürüyor. Suyun yüzeyine çıkınca bir çubuk yardımıyla alıp pekmezli suyun içine atın.
- Pekmezli sudan alıp tepsiye dizin.
- Önceden ısıtılmış 230 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
- Fırından çıkınca üzerine temiz bir örtü örtüp soğutun.
Afiyet Olsun!