PAMUK POGAÇA İÇİN MALZEMELER
- 2 instant kuru maya
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 yumurta (Akı içine, sarısı poaçaların üzerine)
- Susam, çörekotu
- Aldığı kadar un
Not: Bu malzemelerle 2 fırın tepsisi poğaça çıkmaktadır.İsterseniz malzemeleri yarıya indirerek yapabilirsiniz.
PAMUK POGAÇANIN YAPILIŞI
Kuru maya ve toz şekeri derin bir kabın içerisine alın. Ilıttığınız sütü ekleyerek karıştırın.
Ardından sıvı yağı, yoğurdu, yumurta aklarını da ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Üzerine azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin. Bu aşamada tuzu da ekleyin. Unu çok kontrollü bir şekilde ilave ederek güzelce yoğurun. Hamurunuz ele hafif yapışmalı bir kıvamda olmalıki pamuk gibi poğaçalarınız olsun.
Hamuru kapatıp 20 dk mayalanması için bekleyin. Mayalanan hamurdan avuç içi büyüklüğünde bezeler elde ederek yuvarlak bir şekil verin. Şekil verirken elinizi sıvı yağlayıp hamuru şekillendirin. Dilerseniz bu aşamada içlerine farklı malzemelerden hazırladığınız harcı koyabilirsiniz.
Hazırladığınız hamurları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Soğuk fırına koyarak 20 dk daha mayalanmasını sağlayın.
20 dk sonra yumurta sarısına 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 çay kaşığı şeker ekleyip poğaçaların üzerine fırça yardımıyla sürün.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında, yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.(Pişirme süresi fırınınıza göre değişebilir). Fırından çıkan poğaçaların üzerine nemli bir mutfak bezini örtün. Ardından çıkarıp biraz dinlendirdikten sonra servis edin.
Afiyet olsun!
Poğaçanın Sert olmaması için Öneri
Eğer hamurunuzun ele yapışan bir kıvamda olursa poaçalarınız pamuk gibi olur. Fırından çıkan poğaçalara mutlaka nemli bir bez örtüp 10 dk bekletin.
İsterseniz katmer poğaça tarifimizi de deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.