Pepeçura Doğu Karadenizde pek çok ilde yapılan bir tatlı. Kokulu üzüm pişerken ortamı mis gibi yapıyor, buram buram kokula yayılıyor. Şeker miktarını damak tadınıza göre azaltıp artırabilirsiniz. Görenler gıda boyası eklenmiş sanıyor ama bu tatlı tamamen siyah üzümden yapılıyor. Mevsiminde mutlaka deneyin, pişman olmazsınız.
PEPEÇURA TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1 kilo kokulu siyah üzüm
- 1 su bardağı toz şeker
- 4 yemek kaşığı mısır nişastası
- 4 yemek kaşığı un
Üzeri için iri çekilmiş fındık tozu, antep fıstığı tozu, hindistan cevizi
PEPEÇURA NASIL YAPILIR?
✔️ Üzümleri yıkayıp tencereye alın. Elinizle iyice ezin. İsterseniz patates ezicisi de kullanabilirsiniz. Üzümlerin iyice suyunun çıkması lazım.
✔️ Üzerine suyu ve şekeri de ekleyerek kısık ateşte kaynamaya bırakın.
✔️ Kaynayan üzüm suyunu ince bir tel süzgeçten geçirerek başka bir tencereye aktarın.
✔️ Bir kasede nişastayı, mısır ununu ve üzüm şirasından 1 kepçe kadar alıp karıştırın. Pürüzsüz bir kıvam alması lazım.
✔️ Nişastalı bu karışımı tencereye azar azar ilave edin. Bu arada sürekli karıştırmanız gerekiyor.
✔️ Fokur fokur kaynamaya başlayınca 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın.
✔️ Servis kaselerine paylaştırıp oda sıcaklığına gelene kadar soğutun.
✔️ Daha sonra buzdolabında tercihen 1 gün bekletin.
Üzerini isterseniz fındıkla isterseniz hindistan cevizi ile isterseniz antep fıstığı ile süsleyip servis edebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.