Pastırmanın raf ömrü tek bir kritere bağlı değildir. Saklama yöntemi, türü, daha önce açılıp açılmadığı, vakumlu olup olmadığı gibi pek çok faktör kullanım süresini etkiler.
PASTIRMA BUZLUKTA NASIL SAKLANIR?
Açılmamış pastırma buzdolabında 2 haftaya kadar, derin dondurucuda 8 aya kadar saklanabilir. Eğer açılmışsa; buzdolabında 1 hafta, derin dondurucuda 6 ay saklanabilir.
PASTIRMANIN BOZUK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Pastırmanızın kokusuna, dokusuna ve görünümüne dikkat etmek, taze ya da bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- Hepinizin bildiği gibi pastırmanın kendine has kırmızı bir tonu vardır. Eğer gri, kahverengi veya yeşilimsi bir renge dönüşmüşse...
- Dokusu yapışan bir hal almışsa
- Ekşimsi bir kokusu ve tadı varsa
pastırma bozulmuş demektir. Bu durumda tüketmeden direk atın.
EN İDEAL SAKLAMA YÖNTEMİ NEDİR?
Aldığınız pastırmayı 1 hafta içerisinde tüketmeyecekseniz yada kullanacağınızdan fazla miktardaysa dilimledikten sonra kullanacağınız kadarını yağlı kağıt üzerine dizin. Bu şekilde kat kat yerleştirin. En son ya uygun saklama kabına koyun ya da kilitli buzdolabı poşetine yerleştirin. Bu sayede ihtiyacınız kadarını kolayca çıkarıp hızlıca çözdürebilir ve tüketebilirsiniz.
Buzdolabında muhafaza edecekseniz de imkanınız varsa vakumlu poşetlerde saklayın. Ya da buzdolabında hava almayacak bir kapta muhafaza edin.