Tarife geçmeden önce sizlere 80'li 90'lı yıllarda yaygın olaran tarif defteri kültüründen bahsetmek istiyoruz.
Özellikle 80-90’lı yıllarda çocuklukları geçmiş her bireyin bildiği, annelerimizin vazgeçilmezi olan pasta ve yemek tarifi defterleri vardır. İçerisinde ki tarifler, kimden alınmışsa onun ismi ile bütünleşmiş ve o şekilde deftere yazılırdı. Bu defter “Ayşe’nin kurabiye” “Altın gününde ki Hayriye’nin börek” gibi ilginç ve kendilerinden başkasının da pek anlam veremeyeceği başlıklarla not edilmiş tariflerle doluydu.
O dönemler şimdi ki gibi bilgiye kolaylıkla erişilen zamanlar olmadığı için, tarif defterleri de büyük kurtarıcı idi. Tarif isteme de her altın gününün klasiklerindendi.
Şimdi sizlere vereceğimiz yaş pasta tarifi, annelerimizin defterlerinde geçmiş zamanlarda yer almış tariflerden biri...
YAŞ PASTA İÇİN MALZEMELER
- 5 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı un
- 1 kabartma tozu
- 1 vanilya
Malzemeler, 20 cm'lik kelepçeli kalıp için verilmiştir.
Kreması;
- 1 litre süt (5 su bardağı)
- 4 yemek kaşığı dolu dolu un
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 50 gram tuzsuz tereyağı
- 1 poşet toz krem şanti
En dış kaplama
- 1 su bardağından bir parmak eksik soğuk süt
- 1 paket toz krem şanti
YAŞ PASTANIN KREMASININ HAZIRLANIŞI
- Tencereye süt, un ve şekeri ekleyip sürekli çırparak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
- Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve tereyağını ekleyin. Mikserle 1 dakika çırpın.
- Kabuklanmaması için ara ara karıştırın
- Krema ılıyınca toz krem şanti ekleyip 5 dakika mikserle yüksek devirde pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
- Enfes pasta kremanız hazır!
YAŞ PASTANIN KEKİNİN HAZIRLANIŞI
- Yumurtanın sarısı ile beyazını ayrı ayrı kaplara kırın. Hiç bir şekilde sarısı ile beyazı birbirine karışmamalı.
- Yumurta beyazını ve şekerin yarısını mikserle kar gibi olana kadar yüksek devirde çırpın.
- Başka bir kapta yumurtanın sarılarını ve kalan şekeri ekleyerek köpük köpük olana kadar çırpmaya devam edin.
- Un, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı başka bir kaba eleyerek harmanlayın. (Toz karışımını bu şekilde dökmek daha iyi kabarmasını sağlıyor.)
- Çırptığınız yumurta sarısının üzerine yumurta beyazı karışımını ekleyerek 1 dakika çırpın.
- Kelepçeli kalıbı tereyağ ile yağlayın.
- Pandispanya hamurunu kalıba dökün. Hava kabarcığı olmaması için tezgaha 2-3 sefer vurun.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında ortalama 40 dakika pişirin. (Süre fırınınıza göre değişebilir)
- Fırından çıkardığınız pandispanyayı soğumaya bırakın.
YAŞ PASTANIN HAZIRLANIŞI
- Soğuyan keki ortadan ikiye yanlamasına bölün.
- Soğuyan kremayı kullanmadan önce mikserle 1-2 dk çırpın.
- Kekin bir parçasını servis tabağına alın.
- Üzerine kremanın yarısını sürün.
- Kremanın üzerine diğer kek parçasını da yerleştirin.
- Kalan kremayı pastanın üzerine ve yanlarına güzelce sürün.
- En üst katmanının pürüzsüz olması için krem şanti ile kaplamamız gerekiyor. Bunun için soğuk süt ve 1 poşet toz krem şantiyi hazırlayıp pastayı kaplayın.
- Pastanız süslemeye hazır.
- Vaktiniz varsa yarım saat dinlendirin.
- Üzerine benmari usulü eritilmiş çikolata dökebilirsiniz ve doğranmış çileklerle süsleyebilirsiniz.
- Tercihen bir gün önceden hazırlayıp dinlenmesini sağlayın. Afiyet olsun.