Paluze pek çok yörede farklı isimlerle biliniyor. Mesela Bolu'da palize, Şanlıurfa'da palıza, Aydın'a pelvize, Samsun'da palüze, Mersin'de paluza diye duyarsanı şaşırmayın:) Genelde pekmezle yapılsa da çeşitli meyve pelteleriyle de yapılıyor. Bugün en yaygın hali olan pekmezli halini paylaşacağız.
PALUZE TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1 su bardağı pekmez
- 2 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
PALUZE NASIL YAPILIR?
- Tencereye pekmezi, suyu, şekeri, unu, nişastayı ekleyip tel çırpıcı ile güzelce karıştırın.
- Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
- Muhallebi kıvamına gelince iri kıyılmış cevizi ekleyip 2-3 dakika daha pişirin.
- Kare borcamı ıslatın ve sıcak sıcak hazırladığınız karışımı dökün.
- Oda sıcaklığında gelince buzdolabına kaldırın ve 2 saat dinlendirin. (Sıcakken de gayet güzel oluyor, o vakit dilimlemeden kaşıkla yiyebilrisiniz:))
- Dilimleyerek servis edin.