Özbek pilavı nedir, nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte tam ölçülü tarifi

Özbek pilavı, Orta Asya'nın geleneksel yemeklerinin başında geliyor. Tek başına bile bi davet yemeği olmaya aday özbek pilavın tarifini tüm detaylarıyla paylaşıyoruz. Biraz zahmetli olsa da asla pişman olmayacaksınız.

ÖZBEK PİLAVININ MALZEMELERİ

  • 1 kilo kuşbaşı et
  • 100 gr kuyruk yağı (isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağı badem (Badem yerine isterseniz kestane koyabilirsiniz)
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 orta boy havuç
  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı üzüm
  • 1 fiske tarçın
  • 1fiske karabiber
  • Yarım çay kaşığı yenibahar
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 baş sarımsak
  • Sıcak su yada et suyu (pirinc ve su oranı 1 e 1.5 olmalıdır. Biz burada 3 su bardağı pirinç kullandığımız için 4.5 su bardağı su kallanacağız)

Ön hazırlık: Etin hazırlanması:

  • Derin bir tencereye kuyruk yağını ekleyin. Kavrulunca içinden kakırdağıklarını alın. Sadece yağı kalsın. (Kuyruk yağı kullanmak istemezseniz sıvı yağ da olur)
  • Kızın yağa eti koyun ve mühürleyin.
  • Üzerine 1 su bardağı soğuk su ekleyip kısık ateşte 2.5 saat pişirin.
  • Et pişince tuz ve çok az karabiber ilave edin.

Ön hazırlık: Bademlerin hazırlanması

Bademleri 10 dakika haşlayıp kabuğunu soyun. Ya da geceden bademleri ıslatırsanız ertesi gün kolayca soyabilirsiniz.

Ön hazırlık: Pirinçlerin ıslatılması

Pirinçleri tuzlu sıcak suda 2 saat bekletin.

Ön hazırlık: Havuçların hazırlanması

Julyen doğranmış havuçları çok az zeytinyağında, 1-2 dakika soteleyin.

ÖZBEK PİLAVININ YAPILIŞI

  • Arpacık soğan ya da yemeklik doğradığınız soğanı sıvıyağda soteleyin.
  • Pirinci süzüp ekleyin.
  • Kuş üzümünü, bademi, yenibaharı, tarçını, karabiberi ve tuzunu da ekleyip çok az kavurun.
  • Başka bir pilav tencerenizin en altına eti döşeyin.
  • Üzerine sırasıyla hazırladığınız havucu ve nohutu yerleştirin.
  • En üste de pirinçli harcı yayın.
  • Elinizle ya da bir bardak yardımıyla hafif bastırararak sıkılaştırın.
  • Bir baş sarımsağı yıkayıp fazla püskünü kesin, en dış katmanını ovalayın. Tencerenin ortasına dikkatlice yerleştirin.
  • Varsa sıcak et suyu yoksa normal sıcak suyu da ekleyerek ocağın enkısık bölümünde pişmeye bırakın. Ortalama 45 dakikada ağzınıza layık özbek pilavınız hazır.
  • 15 dakika dinlendirdikten sonra ters çevirip servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yemek Tarifleri Haberleri