ÖZBEK PİLAVININ MALZEMELERİ
- 1 kilo kuşbaşı et
- 100 gr kuyruk yağı (isteğe bağlı)
- 1 çay bardağı badem (Badem yerine isterseniz kestane koyabilirsiniz)
- 1 su bardağı nohut
- 1 orta boy havuç
- 3 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı üzüm
- 1 fiske tarçın
- 1fiske karabiber
- Yarım çay kaşığı yenibahar
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1 baş sarımsak
- Sıcak su yada et suyu (pirinc ve su oranı 1 e 1.5 olmalıdır. Biz burada 3 su bardağı pirinç kullandığımız için 4.5 su bardağı su kallanacağız)
Ön hazırlık: Etin hazırlanması:
- Derin bir tencereye kuyruk yağını ekleyin. Kavrulunca içinden kakırdağıklarını alın. Sadece yağı kalsın. (Kuyruk yağı kullanmak istemezseniz sıvı yağ da olur)
- Kızın yağa eti koyun ve mühürleyin.
- Üzerine 1 su bardağı soğuk su ekleyip kısık ateşte 2.5 saat pişirin.
- Et pişince tuz ve çok az karabiber ilave edin.
Ön hazırlık: Bademlerin hazırlanması
Bademleri 10 dakika haşlayıp kabuğunu soyun. Ya da geceden bademleri ıslatırsanız ertesi gün kolayca soyabilirsiniz.
Ön hazırlık: Pirinçlerin ıslatılması
Pirinçleri tuzlu sıcak suda 2 saat bekletin.
Ön hazırlık: Havuçların hazırlanması
Julyen doğranmış havuçları çok az zeytinyağında, 1-2 dakika soteleyin.
ÖZBEK PİLAVININ YAPILIŞI
- Arpacık soğan ya da yemeklik doğradığınız soğanı sıvıyağda soteleyin.
- Pirinci süzüp ekleyin.
- Kuş üzümünü, bademi, yenibaharı, tarçını, karabiberi ve tuzunu da ekleyip çok az kavurun.
- Başka bir pilav tencerenizin en altına eti döşeyin.
- Üzerine sırasıyla hazırladığınız havucu ve nohutu yerleştirin.
- En üste de pirinçli harcı yayın.
- Elinizle ya da bir bardak yardımıyla hafif bastırararak sıkılaştırın.
- Bir baş sarımsağı yıkayıp fazla püskünü kesin, en dış katmanını ovalayın. Tencerenin ortasına dikkatlice yerleştirin.
- Varsa sıcak et suyu yoksa normal sıcak suyu da ekleyerek ocağın enkısık bölümünde pişmeye bırakın. Ortalama 45 dakikada ağzınıza layık özbek pilavınız hazır.
- 15 dakika dinlendirdikten sonra ters çevirip servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun.