SİVAS USULÜ AYRAN AŞI İÇİN MALZEMELER
- 1 su bardağı aşurelik buğday ( yarma)
- Yarım çay bardağı kuru fasülye
- Yarım çay bardağı nohut
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım kilo yoğurt
- İsteğe bağlı dereotu (Dereotu sevmiyorsanız nane)
SİVAS USULÜ AYRAN AŞININ YAPILIŞI
- Bir gece önceden yarma, nohut ve kuru fasülyeyi derin bir kaba koyup üzerine 7 su bardağı kadar soğuk suyu (bakliyatların üzeri gececek kadar) bekletin.
- Ertesi gün suyunu süzdüğünüz bakliyatları düdüklü tencereye alıp üzerine 7 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz döküp havası çıktıktan sonra 30 dk pişirin.
- Pişen bakliyatların ılımasını bekleyin. Ara ara karıştırın ki üzerinde kabuklanma oluşmasın.
- Başka derin bir kapta yoğurdu akışkan kıvama gelecek şekilde karıştırın.
- Ilıyan bakliyatın suyundan da ekleyerek bakliyatlarla yoğurdu birleştirin. İsterseniz 1 tatlı kuşığı tuz ekleyebilirsiniz.
- Dereotu seviyorsanız ince kıyılmış dereotu, sevmiyorsanız nane ekleyerek servis edebilirsiniz.
- Çorbanız hazır.
- Afiyet olsun.
Servis Önerisi
Yaz aylarında soğuk, kışın ılık olarak tüketebilrisiniz. Dereotu ile denemenizi tavsiye ederiz. Buzdolabında 4-5 gün durabilir.