Mercimekli köfteyi herkes tutturamaz. Tam ayarında lezzetli mercimekli köfte yapmak için bilmeniz gereken tüm püf noktalarını tek tek paylaşacağız. Artık tadı tuzu yerinde herkesin bayılarak yiyeceği mercimekli köfteler yapabileceksiniz.
Lafı uzatmadan hemen tarifimize geçelim.
TAM KIVAMINDA DÜDÜKLÜSÜZ MERCİMEKLİ KÖFTE TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı ince bulgur (düğü, kısırlık bulgur)
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için;
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 adet kuru soğan
- 1.5 yemek kaşığı domates salçası
- 1.5 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- yarım çay kaşığı karabiber
- yarım demet maydonoz
- 1 çay kaşığı zeytinyağı
- 6-7 dal taze soğan
- Limon
- Nar ekşisi
TAM KIVAMINDA DÜDÜKLÜSÜZ MERCİMEKLİ KÖFTE TARİFİ NASIL YAPILIR?
✔️ Tencereye kırmızı mercimeği koyun. Üzerine suyu da ekleyip kaynamaya bırakın. Fokur fokur kaynayınca ocağın altını kısıp tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika kaynatın. Ara ara kontrol edin dibi tutmasın. Çok hafif suyu olacak taneleri iyice pişecek mercimeklerin.
✔️ Mercimekler piştikten sonra ocağın altını kapatmadan bulguru ilave edip 1 dakika kavurun. Tuzunu atıp ocağın altını kapatın. Bu şekilde 30 dakika dinlendirin.
✔️ Tavaya sıvı yağı koyun. Yemeklik doğradığınız soğanı da ekleyip soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ilave edin, salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Baharatlarını da ekleyip ocağın altını kapatın.
✔️ Dinlenen mercimeğin üzerine salçalı karışımı ekleyip iyice yoğurun.
✔️ Yeşillikleri ince ince doğrayın.
✔️ Tuzunu baharatını kontrol edin. Limonunu ayarlayın. Çok az nar ekşisi döküyorum ben çok lezzetli oluyor.
✔️ En son ince ince doğradığınız yeşillikleri ilave edin.
✔️ Zeytinyağını da ilave edip güzelce yoğurun. Elinizle çiğ köfte gibi sıkıp servis tabağına alın.
Yanında bol marul, turşu, domates, salatalık ile servis edebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.