Şah pilavı, Azerbaycan mutfağının özel yemeklerinden biridir. Özellikle davet sofralarının, düğünlerin, bayramların olmazsa olmazıdır. Tavuklu etli de yapılıyor. Aşamalarından dolayı biraz zahmetli olsa da sonucu size iyki yaptım dedirtecek cinsten oluyor. Uzun süre lezzeti damaklardan gitmiyor.
Eğer büyük bir tencereye yapacaksanız malzemeleri iki katına çıkarın. Yuvarlak bir fırın kabı ya da borcam da işinizi görür.
Siz de umarım beğenirsiniz.
Hazırsanız şah pilavının yapımına geçelim.
ŞAH PİLAVI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 200 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 150 gr tereyağı
- 1.5 su bardağı basmati pirinç
- 100 gr kestane
- 100 gr kuru kayısı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 100 gr kuru üzüm
- 1 çay kaşığı karabiber
- 100 gr erik
- Bir çimdik safran
- 6 adet lavaş
ŞAH PİLAVI NASIL YAPILIR?
✔️ Kuzu etli soğanlı harcı hazırlayalım. Kuzu etini tencereye alıp orta ateşte güzelce pişirin. Soğanları julyen doğrayıp pişen etlerle harmanlayın. Erik, kuru üzüm, kayısı ve kestaneyi de ilave edin. Ardından zerdeçal, tuz, karabiberi ekleyerek soğumaya bırakın.
✔️ Safranlı pilavı hazırlayalım. Pirinci tuzlu suda 2 saat bekletin. Tuzlu suda bekleyen pirinci güzelce yıkayıp kaynamış suda pişirin.Pişen pirinci süzün ve erittiğiniz tereyağı ile harmanlayın. Safranı kaynamış suda demlendirin.Demlenen safranı pilav ile karıştırın ve üzerine tuz ilave edin.
✔️ Fırına dayanıklı küçük bir tencerenin tabanını tereyağı ile yağlayın.
Lavaşlardan birini tencerenin ortasına yerleştirin. Her bir lavaşı fırça yardımıyla yağlayıp kenarlarına yelpaze gibi yerleştirin. Pilavın yarısını tencereye yerleştirin. Üzerine etli karışımı dökün. Kalan pilavı da en üste yerleştirip 1 adet lavaşla kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika pişirin.
✔️ Fırından çıkarttığınız pilavı servis tabağına ters çevirin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın