Eskiden taş fırında ve kuyularda yapılan, lezzeti ile baş döndüren yöresel bir yemekten bahsedeceğiz bugün. Tepside ki heybetli görünüşü bile izlemeye değer. 5 saat buharda pişen kaburga dolmasının lokum gibi yumuşacık olmuş eti ve içindeki baharatlı pilavı mideyi bayram ettirecek cinsten.
Kaburga dolması için hangi malzemeler gerekli?
➞ 3 kilo kaburga
Sosu için;
➞ 2 yemek kaşığı domates salçası
➞ 1,5 tatlı kaşığı tuz
➞ 2 tatlı kaşığı toz biber
➞ 1,5 tatlı kaşığı tuz(harç için)
➞ 1 çay bardağı sıvı yağ
Pilav için;
➞ 4 su bardağı pirinç
➞ Yarım demet maydanoz
➞ 100 gr kabuğu soyulmuş badem
➞ 1 çay bardağı kuş üzümü
➞ 2 yemek kaşığı reyhan
➞ Yarım tatlı kaşığı karabiber
➞ 1 yemek kaşığı pul biber
➞ 1.5 tatlı kaşığı tuz
Kaburgayı dikmek için iğne,iplik
Kaburga dolmasi nasıl yapılır?
✔️ İç pilavı hazırlayalım. Pirinçleri bol suda yıkayın. Tencerede kaynayan suyun içine koyup hafif diri olacak şekilde haşlayın. Suyunu süzün.Soğuyunca üzerine ince kıyılmış maydanoz, toz reyhan, karabiber, pul biber, tuz, kabuğu soyulmuş badem ve kuş üzümü ekleyerek karıştırın.
✔️ Kaburga ile kol kısmının arasından bir cep açın. İçerisine hazırladığınız iç pilavdan doldurun.
✔️ Kalın bir iğne iplikle güzelce dikin. Hiç açıklık olmamasına özen gösterin.
✔️ Ocağın altını açıp büyük bir tencereye sıvı yağı ekleyin. Salçayı ilave edip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Üzerine soğuk suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Etler suyun buharında pişeceği için çok su kullanmıyoruz.
✔️ Kaburgayı tencereye yerleştirin.
✔️ Kaburganın üzerine tuzu ve tatlı toz biberi kaburganın her yerine yedirin.
✔️ Orta ateşte 5 saat pişirin. Ara ara suyunu kontol edip gerekirse su ilave edin.
✔️Siniye pilavı koyup üzerine dolmanın suyundan dökün. Kaburga dolmasını da yerleştirerek servis edebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Harun Usta / Derleme: Sağlıkhaberciniz