Bugünki yemeğimizin baş kahraramı kış güzeli karnabahar! Karnabaharla ne yapsam diyenlerin aklına ilk olarak karnabahar kızartması gelir, yemeğinin pek yüzüne bakan olmaz çoğunlukla. Meğerse problem pişirme şeklindenmiş. Ustasından aldığımız tarifte 1 dakika limonlu suda haşlayan karnıbaharların üzerine sos hazırlayıp fırınlanıyor ve 20 dakika kadar pişirdikten sonra yemeyeni olmuyor. Bu tarifle karnabahara alışan insanların çok olması şaşırtıcı olmasa gerek. Zaten görüntüye diyecek yok.
CNNTürk'te yer alan habere göre; İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya; özellikle bel çevresinde oluşan yağlardan kurtulabilmek için kışın haftada en az 3 gün karnabahar tüketilmesini öneriyor ve karnabaharın faydalarını şu şekilde sıralıyor;
- Karnabahar çok iyi bir lif kaynağıdır ve tokluk hissi verir.
- Karnabahar, çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve Folik asit açısından zengindir.
- Karnabahar içinde fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddeler; meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruma sağlar.
- Demir zengini karnabahar, kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi belirtileri en az indirir.
- İçindeki yüksek potasyum ve sülfürlü maddeler tansiyonun dengelenmesini sağlar.
- Kalsiyum bakımından zengin olup kemik ve diş sağlığını olumlu etkler.
- Antioksidan zengini karnabahar, bağışıklığı güçlendirir.
Bu kadar faydalarını sıraladıktan sonra hemen tarifimize geçelim.
Karnabahar Musakka için hangi malzemeler gerekli?
➞ 200 gr dana kıyma
➞ 1 adet orta boy karnabahar
➞ 2 adet havuç
➞ 1 baş kurusoğan
➞ 2 diş sarımsak
➞ 2 adet çarliston biber
➞ 1 yemek kaşığı domates salçası
➞ 3 su bardağı sıcak su
➞ Yarım limonun suyu
➞ 2 çay kaşığı tuz
➞ 1 çay kaşığı kimyon
Karnabahar Musakka nasıl yapılır?
✔️ Karnabaharın göbeğini bıçakla çıkarın. Tek tek iri çiçekleri dağıtmadan ayırıp ve iri iri doğrayın.
✔️ Havuçların kabuğunu soyup önce ortadan ikiye, daha sonra verevine doğrayın.
✔️ Biberleri de ortadan ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarıp yemeklik dorayın.
✔️ Soğanın da kabuğunu soyup ince ince doğrayın.
✔️ Sarımsakları de ezip doğrayın.
✔️ Tencerede kaynayan suya limonu sıkın ve karnabaharları suya atın. 1 dakika kadar haşlayıp kevgirle fırın kabına alın. (Tüm karnabaharları aynı anda atmayın)
✔️ Isınan tencereye sıvı yağı ve havucu alıp soteleyin.
✔️ Havuç rengini yağa bırakınca öne sarımsağı atıp bir tur soteleyip soğanları ilave edin.
✔️ Soğan pembeleşince kıymayı ekleyip çırpma teliyle kavurun.
Kıyma kavrulunca salçayı ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
✔️Biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. 3 su bardağı kadar su ekleyin. Tuzunu, kimyonunu, karabiberini ilave edin. Sosumuz bir taşım kaynayınca ocağın altını kapatabiliriz.
✔️ Şimdi karnabaharlarla sosu buluşturma vakti. Fırın kabına aldığınız karnabaharların üzerine sosu dökün.
✔️ Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.
✔️ Fırından çıkarınca üzerine ince kıyılmış maydanoz serpip servis edin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Ustadan Al Tarifi