Bu yemek Hatay düğünlerinin vazgeçilmez yemeğidir ve kazan kazan pişer. Dana eti ya da tavuk etiyle de yapılabilir biz bugün incikle yapacağız.
En zor tarafı dövme işlemi. 20-30 dakika dövme işlemi sürüyor az sabretmek lazım:) Mikserle, robotla falan yapmaya kalkışmayın.. Döverken normalde tahta tokmak kullanılıyor ama ama evde tahta kaşık yada kevgirle yapabilirsiniz. Ne kadar güzel dövülürse o kadar lezzetli oluyor.
Lafı fazla uzatmadan aşur tarifimize geçelim.
AŞUR İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- Yarım kg incik eti
- Yarım kg buğday (dövme)
- Yarım su bardağı nohut
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 12 adet kırmızı kuru baş biber (Yoksa 1 yemek kaşığı biber salçası kullanın)
- 1 adet büyük boy soğan
- Tuz
- Su
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı kimyon
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- Ceviz içi
AŞUR NASIL YAPILIR?
✔️ Nohutu ve buğdayı bir gece önceden ıslatın.
✔️ Düdüklü tencereye eti koyun. Üzerini gececek kadar suyu ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. Havası çıkınca kısık ateşe alıp 1 saat pişirin.
✔️ Nohutu ve buğdayı tencerede haşlayın.
✔️ Kuru baş biberin tohumlarını ayıklayın.
✔️ Lokum gibi etleri kevgirle alın. Et pamuk gibi pişmiş olacaktır. Çatalın ucuyla lif lif ayırıp didikleyin. Tekrar tencereye ekleyin.
✔️ Suyuna iri doğranmış soğanı, nohutu, aşurelik buğdayı (dövme) ilave edin.
✔️ Karabiberi, tuzu, kuru biberleri, didiklenmiş etleri de koyun.
✔️ Üzerini geçecek kadar su olması lazım gerekirse su ekleyin.
✔️ Düdüklünün kapağını kapatın.
✔️ Düdüklünün havası çıkınca kısık ateşte 45 dakika kadar daha pişirin. Suyu çekmediyse düdüklüyü açtıktan sonra harlı ateşte suyunu biraz çektirin.
✔️ Piştikten sonra kevgirle, tahta kaşıkla veya aşur döveceği ile iyice dövün.Ne kadar iyi döverseniz o kadar iyi:)
✔️ Tereyağını eritip yarısını aşüra ekleyin ve iyice karıştırın
✔️ Servis tabağına alıp üzerine kalan kızgın tereyağı gezdirin.
✔️ Kimyonu tavada hafif kavurup onu da üzerine serpin. İri ceviz de döküp afiyetle yiyin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın