Köfte malum hepimizin milli yiyeceğidir. Sebzelisi, tavuklusu, balıklısı, kıymalısı derken envai çeşit köfte tarifi vardır. Bugün sizlere fırında yapılan ve oldukça popüler olan hasanpaşa köftesinin detaylı tarifini vereceğiz.
Hasan paşa köftesi için gerekli malzemeleri sıralayalım:
Köftesi için;
- 1 orta boy soğan
- Yarım kilo kıyma
- 1 su bardağından bir parmak az galeta unu
- 1 yumurta
- 1 birkaç dal ince kıyılmış maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Karabiber
- Pul biber
Püre için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 4 - 5 orta boy patates
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı süt
- 1 küçük kase rendelenmiş kaşar peyniri
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı salça
- 1.5 su bardağı su
- Yarım çay kaşığı tuz
Rendelenmiş kaşar peyniri
Hasanpaşa köftenin yapımına geçelim:
Patates haşlayalım: Patatesin kabuğunu soyup iri iri doğrayın. Üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı kadr tuz döküp patatesler haşlanana kadar pişirin.
Köfteyi hazırlayalım: Yoğurma kabına köfte için gerekli olan tüm malzemeleri alıp 5 dakika kadar güzelce yoğurun.Vaktiniz varsa buzdolabınd 1-2 saat bekletin.Mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. (Yaklaşık 9 eşit parça) Köfteleri yuvarlayıp yağladığınız borcama yerleştirin.Elinizi ara ara ıslatarak ortalarını çanak şeklinde oyun. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.
Köfteler pişerken püreyi hazırlayın.Haşlanmış patatesin suyunu süzüp bir kaba alın. Üzerine tereyağını ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezin.Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Azar azar süt ilave edin. Rendelenmi kaşar peynirini de ekleyerek püreyi hazırlayın.
Köftelerin içerisine püreyle doldurun.
Ayrı bir kasede sosu hazırlayın. Bunun için salçayı, suyu ve tuzu karıştırıp birer yemek kaşığı köftelerin üzerine dökün. Kalanını da tabanına dökün. Her bir köftenin üzerine bir tutam rendelenmiş kaşar peyniri dökün. Önceden ısınmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Elif'in Mutfağı / Derleme: Sağlıkhaberciniz