Turşu kışa hazırlığın önemli bir kısmıdır. Arkaik kültürde ilk kez topraktan yapılma büyük boy küpler içerisinde kurulumu yapılmaktaydı am artık cam şişelerde boy boy yapılabiliyor.
Türklerde önemli bir yeri olan turşunun çok farklı bir tarifi ile karşınızdayız. Öyle ki bu turşuyu yiyipte yapmak istemeyen yok!...
İşte kıyma tatlı kıl biber turşusu tarifi
Malzemeler:
- 750 gram kıl (ince) biber
- 5 adet kırmızı kapya biber
- 1,5 kilogram domates (domates robottan geçirilir kaynatılır)
- 1 tutam maydonoz
- 1 tutam nane
- 1 tutam dereotu
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı sirke (üzüm)
- 1 baş sarımsak
- Yarım çay bardağıkaya tuzu
- Yarım çay bardağışeker
- 1 çay kaşığı limon tuzu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
İlk olarak 1,5 kilogram domatesi iri parçalar halinde mutfak robotuna alın. Püre haline gelene kadar çekin. Ardından püre haline gelen domatesleri büyük bir tencere içerisine alın. Hafif koyu kıvam alana kadar ocak üzerinde kaynamaya bırakın. 5 adet kırmızı kapya biber, 1 tutam maydonoz, 750 gram kıl (ince) biber, 1 tutam dereotu, 1 tutam naneyi ince ince doğrayın.
Ardından kaynayan domates sosunun 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı sirke (üzüm), doğranmış 1 baş sarımsak, yarım çay bardağı şeker, yarım çay bardağı kaya tuzu ekleyip karıştırın. Toz şeker ve tuz eriyince ocağın altını kapatın. Ardından sebzeler ile yeşillikleri ekleyip karıştırın. Daha sonra turşuyu sıcak sıcak kavanozların içine paylaştırın. Kapaklarını sıkıca kapatıp ters olarak tezgah üzerine dizin.. Kapaklarını kontrol edin. Sızma bozulma yok ise serin ve güneş görmeyen bir yerde saklayın. Bir gece bu şekilde bekletip ertesi gün kavanozların düzünü çevirin. 2 hafta sonra tüketin. Afiyet olsun.