Güveç yemekleri kesinlikle daha lezzetli oluyor. Bugün vereceğimiz yemeğin tadına hayran kalmamak elde değil. Hem görüntüsü hem lezzeti insanı büyülüyor. İşte canı güveç çekenlere köz patlıcanla hazırlanmış beşamel sos yatağında köfte tarifi ve yapılış aşamaları
Kiremitte patlıcanlı beşamel soslu köfte için gerekli malzemeleri sıralayalım:
Köftesi için;
- 750 gram kıyma
- 2 büyük boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet yumurta
- 5 yemek kaşığı galeta unu
- Bir tutam ince kıyılmış maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı tuz
Patlıcanlı beşamel sosu için;
- 6-7 adet közlenmiş patlıcan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2.5 yemek kaşığı un
- 2.5 su bardağı süt
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 adet rendelenmiş domates
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım çay kaşığı kekik
- Yarım çay kaşığı karabiber
Kiremitte patlıcanlı beşamel soslu köftenin yapılışına geçelim:
Öncelikle köfteyi yoğuralım. Karıştırma kabına kıymayı, yumurtayı, galeta ununu, ince kıyılmış maydanozu, rendelenmiş soğanı, rendelenmiş sarımsağı, baharatları, tuzu ilave edip yoğurun. Hazırladığınız köfteyi buzdolabında yarım saat dinlendirin.
Bu arada patlicanları yıkayıp bıcakla bir iki çizik atın ve fırın tepsisine yerleştirin.Önceden ısınmış 250 derece fırında pişirin.
Patlıcanlar güzelce közlenince kabuğunu soyup bıcakla incecik doğrayın.
Beşamel sosunu hazırlayalım. Tencereye tereyağını koyup eritin.Unu ekleyip 1 dakika kavurun. Azar azar sütü ilave ederek sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayan sosa patlıcanları ilave edin. Daha sonra üzerine karabiberi ve tuzu ekleyip 1-2 dakika piştikten sonra ocağın altını kapatın.
Dinlenen köfteleri misketten biraz büyük olacak şekilde yuvarlayıp şekil verin.
Yarım çay bardağı kadar sıvı yağı tavaya koyup ısıtın. Kızgın yağda köfteleri kızartın.
3 yemek kaşığı kadar zeytinyağını tavaya dökün. Salçayı ilave edip 1 dakika kavurun.2 adet rendelenmiş domatesi ilave edin.Sarımsağı, tuzu ve baharatları ve suyu da ekleyip pişmeye bırakın.
Güveç kaplarına beşamel sosundan paylaştırın. Üzerine köftelerden yerleştirin.
Köftelerin üzerine domates sosunu gezdirin.
Bir miktar rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip bir kaç parça tereyağ ekleyin.
Pul biber ve kekik serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Kaşarlar eriyip üzerini kızaranca fırından çıkarıp sıcak sıcak servis edin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Fidan'ın Leziz Mutfağı / Derleme: Sağlıkhaberciniz