Urfa diyince akla hemen isot geliyor. Çiğ köftenin, dolmanın, salatanın, kebabın ayrılmaz parçası isot yapımı ise biraz meşakkatli. Kurutma işlemi sabır, özen, emek ve dikkat istiyor. Ama evde kendi yaptığın isotun lezzetini de hiç bir şey tutmuyor.
Hepimiz biliyoruz ki sağlık mutfakta başlar . Yediklerimiz herşeyden önemli. Güneş gören bir balkonunuz varsa evde kolayca isot yapıp tüm kiş gönül rahatlığıyla tüketin.
Tarifimize geçmeden önce isotun faydalarına bir göz atalım.
- Sindirim dostu.
- Doğal antibiyotik
- İltihaplara iyi geliyor.
- İyi bir idrar söktürücü
- Bağışıklığı güçlendiriyor.
- Kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
- Metabilizmayı hızlandırıyor.
- Gribal enfeksiyonlara karşı kalkan.
- İyi bir C vitamini kaynağı
URFA İSOTU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 10 kg kırmızı biber
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı tuz
Deneme amaçlı daha az yapmak isterseniz;
- 2 kilo kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
URFA İSOTU NASIL YAPILIR?
✔️ Biberleri güzelce yıkayın. Tokmakla veya bıcakla vurup saplarını çıkarıp. Kolayca çekirdekleri çıkacaktır. Bölmenize doğramanıza gerek yok tüm tüm kalabilir.
✔️ Az miktarda yapacaksanız tepsiye, çok miktarda yapacaksanız naylon bir örtüye serin. Çabuk kuruması için kağıt havlu sererseniz daha iyi hava almasını ve çürümeden kurumasını sağlarsınız.
✔️ Biberleri güneş gören balkona serin. 1 haftada biberleriniz kupkuru olacaktır.
✔️ Daha sonra biber terletme olayına geçeceğiz. Bu işlem biberlerin renginin kırmızıdan siyaha dönmesini sağlayacak. Bunun için naylon poşete biberleri yerleştirin. Poşetin ağzını sıkıca bağlayın. 1 gün sonra poşetin içinin terlediğini göreceksiniz. Ara ara poşeti çevirmeyi ihmal etmeyin ki her tarafı eşit şekilde güneş görsün.
✔️ Güneşte 1 hafta da bu şekilde bekletin.
✔️ İstediğiniz renge ulaşmışsa direk rondodan çekme aşamasına geçebilirsiniz. Eğer daha koyu bir renk olmasını isterseniz tekrar naylon bezin üzerine serin. 7 gün sonra tekrar torbaya koyup 7 hafta gün daha beklep güneşte kurumasını sağlayın.
✔️ Kuruyan biberleri rondoda ya da kıyma makinesinde çekin.
✔️ Bez torbaya koyup ufalanana kadar dövün. (Urfada bu işlemi hala tokmakla yapanlar var ama genelde öğütme makineleri tercih ediliyor.) İnce elekten geçirip yağlayıp tuzladıktan sonra cam kavanozda saklayabilirsiniz.
Tüm kış sağlıklı isot yemenin keyfini çıkarın.