Genellikle peynirli yapılan katmer poğaçayı, damak zevkinize göre sade, peynirli, sosisli ve patates, kıymalı veya ıspanaklı harç ile de deneyebilirsiniz.
KATMER POĞAÇA TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
- 1 paket yaş maya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı (Aralarına sürmek için)
- Aldığı kadar un
İç harcı için
- Beyaz peynir (Sade, peynirli, sosisli, patatesli, kıymalı, ıspanaklı yada çikolatalı da yapabilirsiniz)
Üzeri için;
- 2 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı şeker(İsteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ (İsteğe bağlı)
- Susam, çörekotu
KATMER POĞAÇANIN YAPILIŞI
- Su ve sütü bir cezve yardımıyla ılıtın.
- Derin bir yoğurma kabına yaş mayayı alın.
- Üzerine süt+su karışımı ve şekeri ekleyip 5 dk bekleyin.
- Sıvıyağ, un, tuzu da ekleyip yumuşak, ele yapışan bir hamur elde edin.
- Hamurunuzu 30 dakika mayalandırın.
- Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı da 4 e bölün. Toplam 8 adet bezeniz olacak.
- Her bir bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açıp her birinin üzerine 1 yemek kaşığı kadar eritilmiş zeytinyağını gezdirip yayın.Diğer 3 bezeyi de aynı şekilde açıp üst üste yerleştirin.Son kata yağ sürmeyin.
- Bu şekilde iki servis tabağında 4'er tane yağlanmış bezeniz olacak.
- Yağların donması için buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Tezgahınızı hafif unlayarak açın. Önce 4'e, sonra her birini de 4'e bölerek 16 adet şeritler elde edin.
- İsteğiniz harcı koyup rulo şeklinde sarın.
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye poğaçalarınızı yerleştirin.
- Vaktiniz varsa bu şekilde 15 dakika tepsi mayayı yapabilirsiniz.
- Yumurta sarısını, şeker ve yağla çırpıp bir fırça yardımıyla puaçalara sürün. Çörekotu ve susam döküp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede, yaklaşık 30 dakika pişirin. (Pişme süresi fırınınıza göre değişir, kontrol edin)
Püf Noktaları
- Mayayı ılık süt ve şekerle mayalamanız önemlidir.
- Poğaçalarınız fırından çıktıktan sonra üzerine hemli bir bez örterseniz daha yumuşak bir poğaçanız olur.
- Hamurunuzun ununu iyi ayarlayın. Ele yapışan yumuşak kıvamda bir hamur olmalı. Aksi takdirde poğaçalarınız sert olur.
İsterseniz kuru maya ile garantili pamuk gibi poğaça tarifimizi de deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.