Diyet yapanların, glütensiz beslenenlerin, çölyak hastalarının sık tükettiği bir besin karabuğday. Bulgurun en yakın alternatifi olarak karşımıza çıksa da karabuğday bir buğday değil aslında, sadece tadı buğdaya benziyor. %13 oranında bitkisel protein, magnezyum, folikasit bakımından da zengin.
Benim 4 yıl önce aralıklı oruç diyetiyle hayatıma girmişti. O yıllardan beri en çok yaptığım hali salatası sanırım. Zaman zaman içerisine farklı malzemeler ekleyip çelitlendirsem de en çok beğendiğim halini sizlerle paylaşacağım.
Karabuğday salatası için gerekli malzemeleri sıralayalım;
☑️ 1 su bardağı karabuğday
☑️ 2 su bardağı soğuk su
☑️ 1 tatlı kaşığı biber salçası
☑️ 1 tatlı kaşığı domates salçası
☑️ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
☑️ 3 adet taze soğan
☑️ 7-8 dal maydanoz
☑️ 1 çay bardağı kurutulmuş domates (İsteğe bağlı)
☑️ Yarım çay bardağı haşlanmış nohut (İsteğe bağlı)
☑️ 2 adet kornişon turşu (İsteğe bağlı)
☑️ Yarım limon suyu
☑️ 1 çay kaşığı tuz
☑️ 1 çay kaşığı karabiber
☑️ 1 çay kaşığı pul biber
☑️ 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Karabuğday Salatasının yapılışına geçelim;
✔️ Karabuğdayı önce yıkayıp süzün. Daha sonra derin bir kaseye alıp üzerine soğuk suyu ekleyin. Üzerini kapatıp 2 saat karabuğdayların şişmesini bekleyin.
✔️ Karabuğdayları süzüp tencereye alın. Eğer isterseniz kuru sebzeleri ve haşlanmış nohutu bu aşamada ekleyin. Üzerine 2 su bardağı kaynar su ilave edip yumuşayana kadar pişirin.
✔️ Pişirdiğiniz karabuğdayları süzüp derin bir kaseye alın.
✔️ Bir tavada sıvı yağı, yemeklikdoğradığınız soğanları 2-3 dakika soteleyin. Salçayı da ilave edip salçanın kokusu çıkana kadar kavurmay adevam edin. Ocağın altını kapatın.
✔️ Kısır gibi karıştıracağız. Karabuğdaların üzerine salçalı sosu, ince doğranmış yeşillikleri, tuzu, limon suyunu, nar ekşisini, baharatları ekleyip karıştırın.
✔️ Servis tabağına alıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.