Antep'in en meşhur kebaplarından biri de cartlak kebabıdır. Ciğer kebabı, cağırtlak kebabı olarak da biliniyor... Anteplilerin günün her saati yiyebildikleri efsane de desek daha doğru sanırım.
Şişlerin arasına çiğer çözü konuluyor, tadına doyum olmuyor. Sabah kahvaltıda bile yeniyor düşünün artıkkk....
Bu arada anlamı enteresan nereden geliyor diye araştırırken şöyle bir bilgiyle karşılaştım ne derece doğru bilmiyorum. Paylaşmak istedim:) "Kebapçıların "ciğer-dalak" diye bağırmalarının sonucunda "ciğertlak" kelimesi oluşmuş , daha sonra son hali "cartlak" olarak kalmış"
Biz konumuza dönelim tarifimize geçelim...
CAĞIRTLAK KEBABI (ÇARTLAK KEBABI) TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 150 gram kuzu ciğeri (4 şiş)
- 30 gram ciğer çözü (ciğer yağı)
Soğan Piyazı;
- 1 tutam maydanoz
- Sumak ekşisi
- 1 büyük kuru soğan
Diğer Malzemeler
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Kırmızı pul biber
CAĞIRTLAK KEBABI (ÇARTLAK KEBABI) NASIL YAPILIR?
✔️ Ciğeri ve çiğer çözünü kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın.
✔️ Şişlere diziler. Her şişe 2 ciğer 1 çöz olarak ayarlayın.
✔️ Şişlere geçirilmiş ciğerleri harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan çevire çevire pişirin.
✔️ Pişerken üzerine damak zevkinize göre tuz, biber, kimyon atın.
✔️ Pişen ciğerleri servis tabağına koyup, üzerine bir miktar karabiber atın.
✔️ Soğan piyazı için kuru soğanları piyazlık doğrayıp sumak ekşisi ve ince kıyılmış maydaozla karıştırın.
✔️ Soğan piyazı, limon, turp ve yeşilliklerle servis edin.