Paçavra tatlısı, Yunan Mutfağında "Patsavouro" olarak isimlendirilen pratik şerbetli bir tatlıdır. Bizdeki revaniye, gazete tatlısına, pileli tatlıya benziyor diyebiliriz. Hazır baklavalık yufkanın hazırlanan sosa batırılmasıyla 5 dakikada hazırlayıp fırınlayacağınız bu lezzet üstünde kaymak ve cevizle çok güzel oluyor. Umarım siz de dener ve beğenirsiniz.
Paçavra tatlısı için hangi malzemeler gerekli?
➞ 1 paket baklava hamuru (20 yaprak)
➞ 200 gr yoğurt
➞ 100 gr süt
➞ 1 su bardağı toz şeker
➞ 2 su bardağı sıvı yağ
➞ 6 adet yumurta ve bir yumurtanın sarısı
➞ 1 paket kabartma tozu
➞ 2 paket vanilya
Şerbeti için;
➞ 1,5 su bardağı şeker
➞ 3 su bardağı su
➞ 1 büyük limonun suyu
Üzeri için;
➞ Ceviz, kaymak
Paçavra tatlısı nasıl yapılır?
✔️ Şerbeti hazırlayalım. Suya sıkılmış limonun kabuğunu koyup kaynatın. Kaynarken şekeri ve limon suyunu ekleyip çok da yoğun olmayacak şekilde bir şerbet elde edin.
✔️ Yoğurdu, sütü, yumurtaları, sıvı yağı, vanilyayı, kabartma tozunu,
ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Boza kıvamında bir sos olacak.
✔️ 32 cm x 40 cm boyutlarında fırın kabını kullanacağız. Her bir baklava yufkasını tıpkı bir paçavra gibi elinizle büzüp sosa batırıp tepsiye yerleştirin.
✔️ Tek sıra halinde yufkaları yerleştirip kalanını da hepsinin üzerine koyun.
✔️ Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
✔️ Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbeti gezdirin.
✔️ 1 saat şerbetinin çekmesini bekleyin.
✔️ Üzerine ceviz, kaymakla çok yakışıyor.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Sinan Hamamsarılar / Derleme: Sağlıkhaberciniz