Ramazan bitiyor, geri sayım başladı malesef. Son iftarların tadını çıkaralım.
İşte günün menüsü;
- Fırında Lokum Gibi Kağıt Kebap
- Sade Tereyağlı Pirinç Pilavı
- Yoğurtlu Semizotu Salatası
- Vişne Soslu Muhallebili Tatlı
Ana yemekle başlayalım.
FIRINDA LOKUM GİBİ KAĞIT KEBAP
- Yarım kilo kuşbaşı dana eti
- 3 adet havuç
- 4 adet patates
- 1 su bardağı bezelye
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- 15 adet arpacık soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı su
- Tuz
- Pulbiber
- Karabiber
- Yarım çay bardağı sıvıyağı
Tarif: Geniş bir tavaya sıvı yağını koyun. Yağ ısınınca etleri ilave edip suyunu çekene kadar yüksek ateşte pişirin. Ardından soğanları ilave edin. Salçayı da ekleyip salçanın kokusu gidene kadar kavurun. Küp küp doğradığınız patates ve havucu ilave edin. Biberleri iri doğrayıp ekleyin. Ardından bezelyeyi ve suyu koyun. Tuzunu ve baharatını ayarlayıp tencerenin kapağını kapatın. 15 dakika pişirin. Yağlı kağıtları tezgaha çıkarın. İçerisine bir porsiyonluk yemekten koyup hava almayacak şekilde katlayın. ve ters çevirin. Buharında pişmesi için hava almaması gerekiyor. Önceden ısıtılmış 200 derecede yaklaık 40 dakika pişirin.
TEREYAĞLI SADE PİLAV
Gerekli malzemeler
- 1 su bardağı pirinç (Tarifde, osmanlı baldo pirinç kullanılmıştır)
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
- İsteğe bağlı karabiber,tuz
- Yarım su bardağı et ya da tavuk suyu(Eğer et yada tavuk suyu kullanmayacaksanız 1,5 su bardağı sıcak su kullanın)
- 1 tatlı kaşığı silme tuz (Damak tadınıza göre azaltıp artırabilirsiniz)
Tarifi: Pirinci 2 su bardağı sıcak su ve 1 tatlı tuz ilave ettiğiniz kapta yarım saat bekletin. Tencereye tereyağını ve sıvı yağını koyup eritin. Islatmaya bıraktığınız pirinçler suyun altında nişastası gidene kadar yıkayın. Süzdüğünüz pirinçleri eriyen yağın üzerine ekleyip 2 dk kavurun. (Fazla kavurup kurutmayın. Daha sonra 1 su bardağı sıcak suyu + yarım su bardağı et/tavuk suyunu ve tuzunu ( ya da 1,5 su bardağı sıcak suyu) kavrulan pirincin üzerine ekleyin. Göz göz olup kaynayınca tencerenin kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatıp üzerine peçete kapatın ve dinlenmeye bırakın. Pilav da hazır.
YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI
Gerekli Malzemeler
- 1 demet semizotu
- 2 diş sarımsak
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3-4 adet ceviz içi
- 1 çay kaşığı tuz
Tarif: Semizotunu güzelce yıkayıp tek tek yapraklarını çıkarın. Bir kasede yoğurdu az su ile güzelce ezin. Krema kıvamına gelsin. Ezilmiş sarımsağı ve tuzu da ekleyip karıştırın. Semizotu yapraklarını yoğurda ekleyin ve servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin. Cevizle süsleyip afiyetle yiyebilirsiniz.
VİŞNE SOSLU MUHALLEBİLİ TATLI
Muhallebisi İçin
- 1 litre süt
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
Vişne sosu İçin
- 3 su bardağı vişne suyu
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
Tabanı için
- 2 paket yulaflı bisküvi (Ben burçak bisküvi kullandım)
Tarif: Tencereye nişastayı, unu, şekeri ve sütü ilave edin ve karıştırın.
Ocağın altını açıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Fokur fokur kaynayınca vanilyayı ekleyip güzelce karıştırıp ocağın altını kapatın. Dikgörtgen borcamın tabanına bisküvileri dizin. Üzerine ılıyan muhallebiyi dökün ve soğumaya bırakın. Başka bir tencereye vişne sosu için gereken malzemeleri koyun ve kaynatın. Fokur fokur kaynayınca ocağın altını kapatın. İlk sıcaklığı gidince muhallebinin üzerine yayın. Streç filmle sarıp buzdolabında en az 2 saat dinlendirin. Dilimleyerek servis edebilirsiniz. Üzerine hindistan cevizi çok yakışıyor.