Günün Menüsü
- Köfteli Bezelye
- Sade Pirinç Pilavı
- Yoğurt
- Vezir Parmağı Tatlısı
Hemen yemeğimize geçelim.
KÖFTELİ BEZELYE
Gerekli Malzemeler;
- 1,5 su bardağına yakın bezelye (Dondurulmuş bezelyelerinizi çözdürmeden direk kullanın)
- 1 orta boy havuç
- 1 orta boy patates
- 1 orta boy soğan
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yaklaşık 6-7 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı tuz
Köftesi için;
- 200 gr köftelik kıyma
- 2 yemek kaşığı galeta unu (bayat ekmeğinizi kurutup rondodan da geçirip kullanabilirsiniz)
- 1 adet yumurta
- 1 adet küçük rendelenmiş soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı salça
Tarif: Köfte için gerekli malzemeleri bir yoğurma kabına alın ve güzelce yoğurun. Küçük bir tepsiye 1 yemek kaşığı unu koyun. Misket şeklinde köfteler yapın. Tepsiyi arada sallayın ki köfteler yapışmasın.Diğer taraftan tencereye yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. Patatesleri küp küp doğrayıp kavurmaya devam edin. Salçayı da ilave edip salçanın kokusu çıkana kadar 4-5 dakika kavurun.Ayıklanmış bezelyelerinizi ekleyin. Eğer donmuş bezelye kullanacaksanız çözdürmeden direk kullanın. 1-2 dakika kavurun. Sıcak suyu ekleyip kaynadıktan sonra köfteleri atın. Orta ateşte yaklaşık 30 dakikada mis gibi köfteli bezelyeniz hazır. (Arada suyunu kontrol edin, gerekirse sıcak su ilave edin.) 5 dakika dinlendikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
TEREYAĞLI SADE PİLAV
Gerekli malzemeler
- 1 su bardağı pirinç (Tarifde, osmanlı baldo pirinç kullanılmıştır)
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
- İsteğe bağlı karabiber,tuz
- Yarım su bardağı et ya da tavuk suyu(Eğer et yada tavuk suyu kullanmayacaksanız 1,5 su bardağı sıcak su kullanın)
- 1 tatlı kaşığı silme tuz (Damak tadınıza göre azaltıp artırabilirsiniz)
Tarifi: Pirinci 2 su bardağı sıcak su ve 1 tatlı tuz ilave ettiğiniz kapta yarım saat bekletin. Tencereye tereyağını ve sıvı yağını koyup eritin. Islatmaya bıraktığınız pirinçler suyun altında nişastası gidene kadar yıkayın. Süzdüğünüz pirinçleri eriyen yağın üzerine ekleyip 2 dk kavurun. (Fazla kavurup kurutmayın. Daha sonra 1 su bardağı sıcak suyu + yarım su bardağı et/tavuk suyunu ve tuzunu ( ya da 1,5 su bardağı sıcak suyu) kavrulan pirincin üzerine ekleyin. Göz göz olup kaynayınca tencerenin kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatıp üzerine peçete kapatın ve dinlenmeye bırakın. Pilav da hazır.
Tatlıya geçelim.
VEZİR PARMAĞI TATLISI
Gerekli malzemeler;
- 100 gram tuzsuz tereyağı
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı sıvı yağı
- Yarım su bardağı yoğurt
- 3 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Üzeri için Malzemeler
- 1 su bardağı irmik
Şerbeti için Malzemeler
- 2 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Tarif: Öncelikle şerbetini hazırlamaya başlayalım. Küçük bir tencereye şekeri ve suyu koyup kaynamaya bırakın. 15 dakika sonra limon suyunu ekleyip 2 dakika sonra ocağın altını kapatın ve soğuması için bi kenara alın. Hamuru yoğurmaya başlayalım. Geniş bir kaba oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını, sıvı yağı, yumurtayı ve yoğurdu koyup güzelce karıştırın. Ardından unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da ekleyip kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edin.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parmak şeklini verin ve irmiğe bulayarak yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış fırında 180 deredece ortalama 30 dakika pişirin. Ara ara şerbetini üzerlerine gezdirerek iyice çekmesini sağlayın. Üzerine antep fıstığı dökerek servis edebilirsiniz.