Semizotları kendiğinden bolca çıkıyor bizim bahçede. Çok şanslıyız, bolca tüketiyoruz. Yemeği, salatası çok lezzetli oluyor. Kış için de bolca turşusunu kuruyoruz. Denemediyseniz mutlaka deneyin tavsiye ederim. Bulgur pilavıyla enfes oluyor.
Marketteki semizotlarından turşu yapılmaz. Yabanı semizotu bulmanız lazım. Artık semt pazarlarında köylü teyzeler getiriyorlar rahatlıkla bulursunuz.
Tarifimize geçmeden önce turşunun faydalarına bir göz atalım.
TURŞUNUN FAYDALARI NELERDİR?
- Bağırsak sağlığı açısından muhteşemdir. Probiyotik içerir sindirime yardımcıdır.
- Güçlü bir A ve K vitamini kaynağıdır.
- Kan şekerini dengeler.
- Bağışıklığı artırır.
- Kas kraplarına çok iyi geliyor.
- Tokluk hissi veriyor.
SEMİZOTU TURŞUSU İÇİN NELER GEREKLİ?
- 1 kg semizotu ( Pazardan doğal olanı alın)
- 1.5 su bardağı sirke
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 6-7 diş sarımsak
- Yarım limon
- 1.5 kg içme suyu
- 3 kiloluk cam kavanoz
SEMİZOTU TURŞUSU NASIL YAPILIR?
✔️ Semizotlarını ayıklayın ve güzelce yıkayın. Ben sirkeli suda 10 dakika bekletiyorum diğer sebzeler gibi
✔️ Süzgece koyup iyice süzmesini sağlayın.
✔️ Bazıları çok dallı budaklı oluyor onları ikiye bölebilirsiniz.
✔️ Cam kavanozun tabanına 2-3 diş ayıkladığınız sarımsağı yerleştirin. Semizotlarını yarıya kadar sıkı sıkı yerleştirin. Tekrar kalan sarımsakları koyun. Semizotları ile kavanozu doldurun.
✔️ Tuzu, sirkeyi ve suyu karıştırıp kavanoza dökün. Eğer su eksik gelirse kavanoza su dökün. Kapağına kadar su olmalı. Limonu da üzerine koyup kavanozu sıkı sıkı kapatın.
✔️ Serin ve karanlık bir yerde 10 gün bekletin. Kavanozu açtıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.