Hem Gözünüz Hem Mideniz Doyacak! İşte Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi

Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan patlıcanla yüzlerce çeşit yemek yapılıyor. Bugün sizleri davet sofralarınız yıldızı olacak yeni bir lezzetle paylaşacağız. İşte yağ çekmeyen köfteli patlıcan sarma tarifi...

Patlıcan ve et ayrılmaz ikili adeta. Karnıyarık, patlıcan kebabı, kuru patlıcan dolması, hünkar beğendi, patlıcan oturtma gibi pek çok yemekle sofralarımızı şenlendiriyorlar.

Bugün vereceğimiz tarifte patlıcanları fırında kızartacağız. Bu şekilde hiç yağ çekmeyecek ve daha sağlıklı olacak. İsterseniz bir gün önceden hazırlayıp işten gelince de pişirebilirsiniz. Sosuyla, köftesiyle her lokmasında lezzeti hissedeceksiniz.

Hazırsanız başlayalım...

Köfteli Patlıcan Sarma için gerekli malzemeleri sıralayalım:

Patlıcanlar için;

  • 1 kilo 250 gram patlıcan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Patlıcanların üzerini geçecek kadar su

Köftesi için;

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı galeta unuga
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su

Üzerini süslemek için;

  • Çeri domatesi
  • Biber

Köfteli Patlıcan Sarmanın yapımına geçelim:
Geniş bir kaba kıymayı, rendelenmiş soğanı, sarımsağı, galeta ununu, tuzu ve baharatları ekleyip yoğurun. Buzdolabında dinlendirin.

Patlıcanları yıkayıp alacalı soyun ve şerit şerit kesin. Bir kapa koyup üzerini geçecek kadar su ve biraz tuz ekleyip 20 dakika bekletin.

Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine patlıcanları dizip fırçayla her iki tarafını yağlayın.

Önceden ısınmış 275 derece fırında kızartın. Üst kısmı kızarınca çevirip diğer kısmın da kızarmasını sağlayın.

Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp 1 parmak kalınlığında uzunlamasına şekil verin.

Tavayı ısıtıp çok az yağda hafifçe köfteleri kızartın.

Kızarttığınız patlıcanların içerisine köfteleri koyup ve sarın.

Patlıcan sarmaları yuvarlak borcama dizin. Aralarına çeri domates ve biber yerleştirip süsleyin.

Kaseye salçayı, kızarttığınız yağın içerisinde 2 yemek kaşığı yağ, tuz ve su ekleyerek karıştırın. Köftelerin üzerine gezdirin.

Yağlı kağıdı ıslatıp fazla suyunu sıkın ve tepsinin üzerine yerleştirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kontrollü bir şekilde pişirin. 20 dakikadan sonra üzerindeki yağlı kağıdı alıp pişirmeye devam edin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Elif'in Mutfağı / Derleme: Sağlıkhaberciniz

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yemek Tarifleri Haberleri