Mantıyı çoluk çocuk hepimiz seviyoruz fakat hepimiz biliyoruz ki mantı yapmak biraz zahmetli bir iş. Hazır yufkadan yapılan sosyete mantısı ise daha pratik olduğu için daha çok tercih edilebiliyor. Bir kaç püf noktasına dikkat edince lezzeti aklınızı bile alabilir:)
Sosyete mantısı yapmak için öncelikle yufkalarınızı mutlaka yufkacıdan alın. İncecik yufkalarla yapılan mantı kesinlikle çok lezzetli oluyor. Ben genelde iki ölçü yapıp, sardıktan sonra pişirmeden buzluğa koyuyorum. Bu şekilde çok pratik oluyor.
Bir de aman iç harcını çok fazla koymayın, yufkaların taşıyabileceği kadar olsun:)
SOSYETE MANTISI TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 3 adet yufka
İç harcı için:
- 300 gr kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- Bir tutam maydanoz
Sosu için;
- Yarım su bardağı su
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için;
- Sarımsaklı yoğurt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- nane
- pulbiber
SOSYETE MANTISI NASIL YAPILIR?
✔️ İç harcını hazırlayalım. Tavayı ocağa alın. Yemeklik doğradığınız soğanı ve sıvı yağı ekleyip kavurun. Daha sonra kıymayı ilave edin. Kavururken karıştırmayı ihmal etmeyin ki topaklanmasın.İyice kavrulan kıymaya salçayı, tuzu ve baharatları ekleyip ocağın salçanın kokusu çıkınca ocağın altını kapatın. Ilıdıktan sonra ince doğranmış maydanoz ekleyin.
✔️ Yufkaları ıslatmak için bir kasede yağ ile suyu karıştırın.
✔️ Yufkayı tezgaha erip 4'e bölün. Her bir parçanın üzerine yağlı sudan fırçayla sürüp kıymalı serpiştirin. uzun kenarını rulo yapıp gül böreği gibi sarın.
✔️ Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizip kalan yağlı suyu da üzerine sürün.
✔️ Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin.
✔️ Bu arada sarımsaklı yoğurdu hazırlayın.
✔️ Bir sos tavasında tereyağını eritip nane ve pul biber dökün.
✔️ Fırından çıkardığınız mantıları servis tabağına alıp üzerine yoğurt ve tereyağlı sos döküp bekletmeden servis edin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın