Dünyanın en büyülü baharatlarınan biri olan , Hint mutfağının vazgeçilmezlerinden garam masalayı yakından tanıyalım.
Genellikle 10'dan fazla farklı baharat içeren garam masala, yemeklerin lezzetini artırmakla kalmayıp sağlık açısından da oldukça faydalıdır.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Şişkinliği azaltır.
- Kilo vermeyi sağlar.
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Antioksidan yüklüdür.
Garam Masalanın İçerisinde Hangi Baharatlar Bulunur?
Garam masala'nın sabit bir tarifi olmamakla birlikte, içerisinde bulunan en yaygın baharatlar karanfil, tarçın, kimyon, hindistan cevizi ,kişniş, karabiber, kakule ve defne yaprağı'dır.
Garam Masala Nerelerde Kullanılır?
Çorbalara, güveçlere, hamur işlerine, et ve sebze yemeklerine ekleyebilirsiniz. Sağlıklı bir yulaf ezmeli kuru üzümlü kurabiye tarifine bile lezzet artırıcı olarak kullanmak mümkün, yapacaklarınız hayal güçünüzle sınırlı.
Ev Yapımı Garam Masala Tarifi
- 1,5 çay kaşığı öğütülmüş kimyon
- ½ çay kaşığı toz tarçın
- ½ çay kaşığı öğütülmüş kişniş
- ½ çay kaşığı öğütülmüş kakule
- ½ çay kaşığı küçük hindistan cevizi
- ½ çay kaşığı toz kırmızı biber
- ½ çay kaşığı taze karabiber
Tüm baharatları mikserde çekin ve toz haline getirin. İşte bu kadar.Tazeliğini koruması için serin ve kuru bir yerde muhafaza ediniz. Bu şekilde 6 ay saklayabilirsiniz.
Uzun süre pişirilirse tadı acıyacağından pişme aşamasında kullanmayın. Servisden hemen önce ekleyin.Tıpkı maydanoz vs gibi düşünün.
Sahan yumurtanın üzerine biraz dökebilirsiniz enfes olur.
Et yemeklerine harika bir lezzet katar.
Kimler Garam Masala Kullanmamalı?
Karışım büyük ölçüde değiştiği için etiketleri dikkatlice okuyun. Baharatlardan birine bile alerjiniz varsa kulllanmayın.