Fıccın, çerkez mutfağının en lezzetli böreklerinden biridir. İster kahvaltıda ister çayın yanına isterse akşam yemeğine yapıp yiyebilirsiniz. Yapması da o kadar pratik ki yapamam ben bunu diyen bile yapıyor.
Fıtçın, fıççın gibi değişik isimlerle söylenen fıccın, yediğiniz tüm hamur işlerini belki de size unutturacak bir lezzet. Siz değerli Sağlıkhaberciniz okurlarının da beğeneceğini umuyoruz.
FICCIN İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Hamuru;
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 instant maya yada yaş maya
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yumurta akı
- 4-4.5 su bardağı un
İç harcı;
- Yarım kilo orta yağlı kıyma
- 1 adet soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 adet kapya biber
- 3 adet yeşil biber
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- yarım çay bardağı sıvı yağ
Üzeri için;
- 1.5 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yumurta sarısı
FICCIN NASIL YAPILIR?
✔️ Öncelikle hamuru hazırlayalım. Yoğurma kabına mayayı, ılık sütü ve şekeri koyup karıştırın. Sıvı yağı, yoğurtu, yumurta akını da ekleyin. Üzerine azar azar un ekleyerek ne sert ne yumuşak bir hamur elde edin.
✔️ Hamuru 45 dakika dinlendirin.
✔️ İç harcını hazırlayalım. soğanı, sarımsağı, biberleri, domatesi rondodan geçirin. Diğer malzemeleri de ekleyip güzelce karıştırın. Tıpkı lahmacun içi gibi hafif sulu olacak.
✔️ Dinlenen hamurun gazını alıp 4 parçaya bölüp beze yapın.
✔️ Yuvarlak borcamı yağlayın. (Yada 30 cm başka bir tepsiyi)
✔️ İlk bezeyi merdaneyle yuvarlak borcam büyüklüğnde açın. Yağladığınız tepsiye yerleştirin. Kıymalı harçtan her yerine eşit bir şekilde yayın. 2.bezeyi de aynı şekilde açın. iki elinizin parmak uçları ile alt ve ust hamurun uç kısımlarını tutun.Bbir elinizle tuttuğunuz hamuru diğer parmağınızla hizasına getirip birleştirin. Tüm kenarları aynı şekilde birleştirin.
✔️ Hamurun ortasına bir iki delik açın.
✔️ Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Üzeri nar gibi kızarınca fırından çıkarıp hiç beklemeden tereyağını sürün. Üzerine nemli bez örtüp 10 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın