Kırklareli'nin özellikle Balkan köylerinde sıkça yapılıyor sütlü patates çorbası. Kızım bebekken farklı çorba ararken rastgelmiştim. Kızım çok sevince sık sık yapmaya başladım. Daha sonra gördüm ki Kırklareli'nin kuzu kulağı çorbası, çiğerli tavuk suyu çorbası gibi farklı çorbaları da varmış. Kırklareli, konumu sebebiyle yüzyıllar boyunca hem batı hemde doğu kültürünün etkisinde kaldığı için çok farklı yemek kültürüne sahip. Hayvancılık bölgedede çok yaygın olduğu için et, süt yemekleri oldukça yaygın.
Neyse biz konumuza dönelim.
Sütlü Patates çorbasında tavuk suyu kullanıyorum ben, daha da besleyici oluyor. Lezzeti de kesinlikle artıyor. Bizim klasiklerimizden domates çorbası, mercimek çorbası, yoğurt çorbası, ezogelin, tavuk çorbası arasına çoktan girdi bile...
Lafı uzatmadan hemen tarifimize geçelim.
SÜTLÜ PATATES ÇORBASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 5 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı un
- 3 adet patates
- 7 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
- 1,5 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı zerdaçal
- Yarım çay kaşığı kararbiber
- 1 çay bardağı süt
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
SÜTLÜ PATATES ÇORBASI NASIL YAPILIR?
✔️ Tencereye sıvı yağı koyup ısıtın.
✔️ Yemeklik doğradığınız soğanları ilave edip 3-4 dakika kavurun.
✔️ Kavrulan soğana un ilave edip unun kokusu çıkana kadar kavurun.
✔️ Rendelenmiş çiğ patatesleri de ekleyip patatesleri iyice kavurun.
✔️ Üzerine kaynar su ilave edin. Bir kısmını tavuk suyu olarak eklerseniz çok da lezzetli olur.
✔️ Yaklaşık 20-30 dakikada sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
✔️ Blenderdan geçirip pürüzsüz kıvam almasını sağlayın. Gerekirse su ekleyebilirsiniz.
✔️ Tuzunu, zerdeçalını, karabiberini ekleyin.
✔️ En son kaynayan çorbaya azar azar soğuk sütü ilave ederek çorbayı karıştırın.
✔️ Tavaya tereyağını koyup eritin. Toz biberide ekleyip hafif kavurun.
✔️ Servis esnasında çorbanın üzerine tereyağlı sosu gezdirin.
Bekletmeden servis edin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın