Mayasız Kolay Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 yumurta (1 yumurta sarısını üzerine sürmek için ayırın)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet kabartma tozu (evet evet doğru9
- 4,5 su bardağı un
İç harcı için;
- Bir tutam maydanoz
- İstediğiniz bir peynir çeşidi
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
Mayasız Kolay Poğaça Tarifi Yapılışı
- Yeterli büyüklükte bir yoğurma kabına sıvıyağ, yoğurt ve yumurta alınır ve birkaşık yardımıyla çırpılır.
- Ardından tuz ilave edilir ve tekrar karıştırılır.
- Kabartma tozu ve 2 su bardağı un ilave edilir kaşıkla yada tel çırpıcı ile çırpılmaya devam edilir.
- Kalan 2,5 su bardağı un eklenir ve elle yoğurulur. Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulur.
- Hamurunuz hazır.
- İç harcı için maydonozu ince ince doğrayın ve peynirle karıştırın. Hazırlayacağınız farklı harçlarla poğaçalarınızı lezzetlendirebilirsiniz. Sucuk, sosis, patates gibi
- Hazırladığınız poğaça hamurundan mandalina büyüklüğünde bezeler alarak elinizle içini oyun hazırladığınız harçtan 1 tatlı kaşığı koyun.
- Kenarlarını kapatarak tekrar yuvarlayıp yağlı kağıt serdiğiniz yada yağladığınız tepsiye dizin. Bütün hamur bitene aynı işleme devam edin. Yaklaşık 16 beze çıkacaktır.
- Tepsiye dizilen poğaçaların üzerine yumurta sürün. Son olarak susam ve çörek serperek önceden ısıttığınıız 175 derece fırında alt üst ayarında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirinız.
Püf Noktalar
- Hazırladığınız poğaçaların yumuşacık olmasını istiyorsanız fırından çıkar çıkmaz tepsiye bir kaç damla su serperek temiz nemli bir bez örtün.
- Bu tepsi ile yaklaşık 16 adet poğaça elde edilir.
- Poğaçanızı buzluğa biraz soğuduktan sonra hemen koyarsanız çıkardığınızda aynı yumuşaklıkta olacaktır.
- Poğaçalarınızın üzerine sürdüğünüz yumurta sarısının içerisine koyacağınız 1 çay kaşığı şeker ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ daha güzel kızarmasını ve parlak olmasını sağlar.
- Ekleyeceğiniz un miktarı yumurtanın büyüklüğüne göre değişir. Yumuşak bir kıvamda olmasını sağlayın.