Uzun süre tok tutma özelliği olan yulaf; kurabiye, poğaca, bisküvi, ekmek tariflerinde dahi kullanılan bir besindir. En çok da güne enerjik başlamak için düşük kalorili ve lezzetli yulaf lapası olarak tüketilir. Peki bol lifli, proteinli ve besin değeri yüksek olan yulafın sütü nasıl hazırlanır, kimler yulaf sütünü tüketebilir, yulaf sütünün faydaları nelerdir?
YULAF SÜTÜNÜ FAYDALARI NELERDİR?
✔️ Yulaf sütü; kalsiyum, potasyum, demir, A, B ve D vitaminleri bakımından zengindir.
✔️ Yulaf sütü içerisindeki kanola yağı sayesinde çok iyi köpürür ve dünya çapında baristalar arasında en çok tercih edilen süt olarak bilinir.
✔️ 1 bardak yulaf sütü, günlük demir ihtiyacının %10'unu karşılar.
✔️ İçerisindeki lif sayesinde sindirim dostu olup, kilo vermenizi kolaylaştırır ve uzun süre tokluk hissi verir.
✔️ Glüten, fındık, laktoz ya da süt alerjiniz varsa bile güvenle tüketebilirsiniz.
✔️ Bağırsak dostudur. Bağırsak problemi yaşıyorsanız inek sütü yerine yulaf sütü tercih edin.
✔️ Yulaf sütünün içerisindeki beta-glukanlar kolesterolü düşürür ve kalp hastalığı riskini azaltır.
✔️ İçerindeki kalsiyum ve D vitamini sayesinde kemikler sağlığını destekler.
✔️ B vitaminleri, magnezyum, fosfor, çinko, bakır ve mineraller içeren yulaf sütü, besin değeri yüksektir.
✔️ Yulaf sütü diğer bitkisel sütlerden daha fazla proteine sahiptir.
✔️ Yulaf sütü; saç, cilt ve tırnaklar sağlığı için önemlidir.
EVDE YULAF SÜTÜ NASIL YAPILIR?
- 1 su bardağı yulaf ezmesi
- 3-4 su bardağı su
- 1 tutam tuz
- 1 tam çekirdeksiz hurma
- 1/2 çay kaşığı vanilya özütü
- Eğer “Çikolatalı süt” yapmak isterseniz 2 yemek kaşığı da kakao
Yulaf sütü yapmak için yüksek hızlı bir karıştırıcıya tüm malzemeleri atıp 1 dakika çalıştırın. İnce bir tülbentten iki kere süzün. Hazırladığınız yulaf sütünü kapağı kapalı cam bir kapta 5 gün muhafaza edebilirsiniz. Tüketmeden önce çalkalamayı ihmal etmeyin.
Badem sütü tarifimize de bakmak isterseniz buyrun tarifi...