Köri, sebze veya et ile servis edilen sos anlamına gelip Hint yemeklerinin olmazsa olmaz baharatıdır. Türk mutfaklarına son yıllarda yer edinmiş olup yemeklere lezzet katar.
Köri pek çok baharatın birleşmesiyle elde edilen bir karışımdır. Kullanılan temel malzemeler aynı olsa da, kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Malzemelerin kalitesi ne kadar iyi olursa, o kadar kaliteli ve lezzetli kori hazırlayabilirsiniz.
Baharatların karışımı tipik olarak kişniş, kimyon, zerdeçal, kırmızı biber ve çemen içerir. Köri tozuna dahil edilebilecek diğer baharatlar arasında zencefil, tarçın, sarımsak ve karanfilden hardal tohumu, karabiber ve rezene tohumuna kadar pekçok baharat bulunur..
EVDE KENDİ KORİNİ HAZIRLA!
- 2 yemek kaşığı öğütülmüş kişniş
- 2 yemek kaşığı öğütülmüş kimyon
- 1/2 yemek kaşığı öğütülmüş zerdeçal
- 2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
- 1 çay kaşığı kuru hardal
- 1/2 çay kaşığı öğütülmüş karabiber
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 1/2 çay kaşığı öğütülmüş kakule
- 1/2 çay kaşığı kırmızı biber veya öğütülmüş kırmızı biber
Tüm baharatları küçük bir kavanoza ekleyin ve sallayın. Köri baharatınız hazır.
Hazırladığınız koriyi 3 ay serin ve kapalı bir yerde muhafaza edebilirsiniz.