Market raflarında da sıklıkla gördüğünüz sebze çeşnisi, yemeklerin lezzetine lezzet katar. Kurutulan sebzelerin tuz eklenerek robotta çekilmesiyle hazırlanan sebze çeşnisini evde yapmak aslında çok kolay. Ustasından tam ölçülü sebze çeşnisini sizler için paylaşıyoruz. Ev yapımı doğal bu lezzetin bağımlısı olmaya hazır olun.
Ev yapımı sebze çeşnisi için neler gerekli?
➞ 1,5 su bardağı iri tuz
➞ 3 baş sarımsak
➞ 400 gr havuç
➞ 400 gr acı kırmızı biber
➞ 750 gr kapya biber
➞ 1 adet kereviz (yapraklarıyla birlikte)
➞ 1 demet maydanoz
➞ 1 demet dereotu
➞ 1 demet nane
➞ 1 demet reyhan
Verilen malzemelerle tuz birlikte yaklaşık 600 gr çeşni çıkıyor.
Ev yapımı sebze çeşnisi nasıl hazırlanır?
✔️ Yeşillikleri 12 saat önce yıkayın ve süzün. Tamamen kuruması önemli
✔️ Soğanların kabuğunu soyup ince piyaz şeklinde doğrayın.
✔️ Sarımsakların kabuğunu soyup da ince ince doğrayın.
✔️ Havuçları da soyacak yardımıyla ince ince kesin.
✔️ Kerevizin kök kısmının kabuğunu soyup ince ince doğrayın.
✔️ Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp piyazlık doğrayın.
✔️ Reyhanların, kerevizin, nanenin ve dereotlarının iri saplarını ayıklayın. (Doğramayın)
✔️ Maydanozu de ekleyin.
✔️ Tüm malzemeleri geniş bir karıştırma kabında harmanlayın.
✔️ Geniş tepsilere yayıp incecik yayın.
✔️ Kurutma imkanınız varsa balkonda kurutun. Günde iki kez karıştırmanız gerekiyor ki her yeri eşit bir şekilde kurusun.
✔️ Eğer balkonda kurutma imkanınız yoksa fırında 80 derecede 4-6 saatte kontrollü olarak kurutabilirsiniz.
✔️ Bulunduğunuz yere bağlı olarak yaklaşık 1 haftada tamamen kuruyacaklardır.
✔️ Kupkuru olan çeşniyi robota alın. Üzerine iri tuzu ekleyip robotta çekin.
✔️ Çektiğiniz çeşniyi kavanozlara koyup tüketebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Harun Usta / Derleme: Sağlıkhaberciniz
Sebze çeşnisi hangi yemeklerde kullanılır?