Domates Soslu Adana Usulü Fellah Köftesi Tarifi

Köfteler her daim sofralarımızın baş tacı. Türk Mutfağında neredeyse 300'e yakın köfte bulunuyor ve her daim sofralarımızı şenlendiriyor. Fellah köftesi de onlardan biri. İster 5 çayına ister akşam yemeğine yapacağınız bu özel tarif her daim damaklarınızda iz bırakmaya hazır. İşte size fellah köftesinin tüm püf noktaları...

Bulgurlu köfteler benim favorimdir, çok severim. Hem besleyiciler hem doyurucular. Her an evde bulunan malzemelerle yapıldığı için de oldukça pratikler.

Bu yemeği yıllar öncesinden çok sevdiğim Adanalı komşumdan öğrenmiştim. O dönem oğlum 5-6 yaşlarındaydı. Çok yemek seçtiği için o gün bu yemeği ilk tadıp bir koca tabak yemesini şaşkınlıkla izlemiştim. Bazı yörelerde sulu hali de yapılıyor ama ben onu çok sevmiyorum. Vereceğim domates soslu halini tadıpta beğenmeyen hiç çıkmadı... gerçekten harika, mutlaka deneyin. Siz de pişman olmazsınız.

Misafirim geleceği zaman 2 ölçü yapıyorum genelde. Sizlerle 4 kişilik her zaman yaptığım halini paylaşıyorum.

DOMATES SOSLU FELLAH KÖFTESİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur (düğü)
  • 1 su bardağı kaynar su (düğüyü ıslatmak için)
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı salça (ben biber ve domates salçası birlikte kullanıyorum)

Yoğurtlu sosu için;

  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 diş sarımsak

Salçalı sosu için;

  • 1 küçük çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı dolu dolu salça
  • 2 adet domatesin rendesi (Ben kışlık domates sosundan kullandım)
  • Çay kaşığının ucuyla tuz, karabiber
  • Arzuya bağlı 2 diş sarımsak

Üzeri için minik doğranmış maydanoz

DOMATES SOSLU FELLAH KÖFTESİ TARİFİNİN YAPILIŞI

✔️ Öncelikle köfteyi hazırlayalım. Bulguru derin bir kaba koyup üzerine kaynar suyu kapatın, bu şekilde 10 dakika ağzı kapalı bir şekilde bekletin. Daha sonra sırayla irmiği, unu, baharatları ilave ederek güzelce yoğurun. Eğer katıysa biraz su ilave edebilirsiniz. Köftenin hamuru hazır. Geniş bir tepsiye 2 yemek kaşığı un dökün. Bir kaseye de çok az su koyun. Köfteden azar azar parçalar koparıp minik köfteler yapın. Elinize yapışmaması için ara ara suya batırın ve tepsiyi sallayın:) Bu şekilde bilye şeklinde minik köfteler yapın.

✔️ Diğer taraftan tavaya sıvıyağı ve domates sosunu koyup ocağın altını yakın. Sarımsak ilave edecekseniz bu aşamada rendelenmiş sarımsağı da koyun. 3-4 dakika sonra salçayı ilave edin. Salçanın sosu çıkana kadar kavurun. Ardından baharatları da ekleyip ocağın altını kapatın.

✔️ Yoğurdu çok az su ile ezin. İçerisine tuz ve ezilmiş sarımsağı ekleyip hafif akışkan kıvamda yoğurdunuzu hazırlayın. Su miktarına dikkkat edin, çok dökmeyin.

✔️ Başka bir tencereye su koyup kaynatın. Ben kettle da kaynatıp döküyorum daha pratik oluyor:) Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Hazırladığınız köfteleri ilave edip orta ateşte köfteler yumuşayana kadar pişirin. Ara ara kaşıkla karıştırın ki birbirine yapışmasın. Köfteler yumuşadıktan sonra eğer hala tencerede su varsa süzgeç yardımıyla süzün. Domatesli sosu üzerine döküp ocağın altını açıp 3-4 dakika özdeşleşmesini sağlayın.

✔️ Servis tabağına fellah köftelerini alın. Üzerine dilerseniz sarımsaklı yoğurt gezdirin. Minik doğranmış maydanozlarla süsleyip servis edebilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı ve yorum yapmayı unutmayın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yemek Tarifleri Haberleri