Etli davet yemekleri: Yöresel bir lezzet olan Acem pilavı tarifi

Acem pilavı Kahramanmaraş mutfağına ait bir lezzet olup etin sebzelerle buluştuğu mühteşem görünümüyle adeta kendine hayran bırakıyor Siz de bu enfes yemeği sofralarınıza getirebilirsiniz. buyrun püf noktalarıyla acem pilavı tarifi...

ACEM PİLAVI İÇİN MALZEMELER

  • 2 su bardağı pirinç
  • 300 gram kuşbaşı dana eti
  • İsteğe bağlı 50 gr kadar kuyruk yağı
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 kase arpacık soğan ya da 1 büyük soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yenibahar
  • Kimyon

Üzeri için:

  • 1 çay bardağı çiğ badem
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ

ACEM PİLAVININ HAZIRLANIŞI

  1. Bir saat önceden pirinci bir kaba koyup üzerine 2 su bardağı kaynar su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bekletin. 

  2. Düdüklü tencereye kuyrun yağını koyun.

  3. Yağlar eriyene kadar yaklaşık bir 5 dakika orta ateşte kavurun. 

  4. Eti ilave edin. Bu aşamada tahta kaşıkla alt üst edin. Etler düdüklü tencereye yapışabilir 2-3 yemek kaşığı su ilave edebilirsiniz.  Ocağın altı kısık olmamalı. 

  5. Tencerenin kapağını kapatın ve ara ara karıştırarak pişirmeye bırakın. Etler önce suyunu salacak daha sonra suyunu çekecek ve kavrulacak.

  6. Ara ara kontrol edinki yanmasın.

  7. Etler tamamen suyunu ekince 1,5 su bardağı su ilave edip düdüklünün kapağını kapatın. Düdüklünün sesi çıkınca 15 dakika sonra ocağın altını kapatın.

  8. Etler pişince suyunu süzüp etleri kenarda bekletin.

  9. Bu arada havuçları ince uzun şeritler halinde doğrayın.Arpacık soğan kullanacaksanız kabuklarını soyun. Ya da büyük soğanı piyazlık doğrayın.

  10. Pilavı yapacağınız tencereye sıvıyağı ve havuçları ekleyip soteleyin.

  11. 5 dakika sonra soğanları ekleyip sotelemeye devam edin. Soğanları da bir 5-10 dakika soteleyin.

  12. Süzdüğünüz etleri ilave edip kavurmaya devam edin.

  13. Pirinci güzelce yıkayıp süzün. Bu aşamada tuz, karabiber ve isteğe bağlı yenibaharı da ilave edip. 2-3 dakika daha kavurun. 

  14. Terayağını ilave edin ve 1 dakika daha kavurun.

  15. En son sıcak suyunu ayarlayıp tencerenin kapağını kapatın. Fokur fokur kaynadıktan sonra en kısık ateşte yaklaşık 30 dakikada tüm suyunun çekmesini bekleyin. Suyunu ara ara kontrol edin. 

  16. Ocağın altını kapattıktan sonra 15 dakika dinlendirin.

  17. En son küçük bir tavaya sıvı yağı koyup badem ve fıstıkları 2-3 dakika kavurun.

  18. Servisten hemen önce pilavın üzerine dökün. Afiyet olsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yemek Tarifleri Haberleri