Erzurum mutfağının klasik lezzetlerinden biri olan tatar böreği tarifi vereceğiz bugün. Aslında böreğe değil yalancı mantıya benziyor ama yörede bu şekilde ifade ediliyor:) Ev eriştesini hazırlayıp sirkeli suda haşladıktan sonra bol yoğurt ve kıyma sosuyla yemelere doyamayacağınız bir lezzet ortaya çıkıyor. Dilerseniz üzerine ince kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz. Aslında orjinalinde kıymalısı değil sadece sarımsaklı yoğurt soslusu yapılıyor. Oldukça lezzetli bu tarifi mutlaka deneyin.
Tatar Böreği için gerekli malzemeleri sıralayalım:
Eriştesi için;
- 1.5 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı sirke
- Su
Erişteleri kavurmak için: 2 yemek kaşığı tereyağ
Yoğurtlu sosu için: 3-4 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurt
Kıymalı harç için;
- 150 gr kıyma
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- 2 yemek kaşığı domates püresi
- 1 çay kaşığı karabiber
Tatar böreğinin yapımına geçelim:
Unu derin bir kaba alın. Üzerine tuzu, yumurtayı,sirkeyi ekleyin. Azar azar su ilave ederek pürüzsüz ve sert bir hamur elde edin. Hamuru buzdolabı poşetine koyup en az 1 saat dinlendirin. Dinlenen hamuru poşetten çıkarıp unladığınız tezgahta merdane çok ince ya da çok kalın olmayacak şekilde açın. Hamuru şeritler halinde kesip aralarına hafif un serpip bir kaç kat üst üste koyun.Bu şekilde kesmesi daha pratik oluyor.
1 litre suyu kaynatın. Tuz ve çok az sirke ekleyip fazla ununu silkelediğiniz erişteleri atın. Ara ara erişteleri kontrol edin.Erişteler pişince suyun üzerine çıkacaktır, o aşamada kevgirle servis tabağına alın.
Bir tavada 2 yemek kaşığı kadar tereyağını eritin. Süzdüğünüz erişteleri ekleyin ve 5 dakika kadar kısık ateşte kavurun. Bu arada kıymayı tavaya alıp az zeytinyağı gezdirerek karıştırarak kavurun.Kıymanın rengi dönünce tuzunu,karabiberini ve domates püresini ekleyin. 3-4 dakika kadar kısık ateşte güzelce kavurun.
Sunuma geçelim. Servis tabağına aldığınız eriştelerin üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirin. En üstüne de kıymayı döküp bekletmeden servis edebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Martı Mutfak / Derleme: Sağlıkhaberciniz