Erzurum, Konya, Adana su böreği... Herbiri ayrı lezzetli oluyor. Bugün sizlere peynirli iç harcıyla yapılışı oldukça farklı olan Adana su böreğinin tarifini vereceğiz. Yöresel yemeklerin orjinal tariflerini bizlerle paylaşan Usta Şef Harun Ustanın tarifi ağız sulandıran cinsten.
Canınız çektiyse malzemeleri hazırlayın, sizi mutfağa alalım.
ADANA SU BÖREĞİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- Yarım paket hazır baklavalık yufka
- 3 su bardağı un
- 3 adet yumurta
- yarım kahve fincanı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 250 gr tereyağ veya sade yağ
- 400 gr tel peyniri (çeçil peyniri)
- 400 gr kaşar peyniri
ADANA SU BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
✔️ Yoğurma kabına yumurtayı, tuzu, suyu alıp karıştırın. Azar azar un ilave ederek orta sertlikte bir hamur elde edin. Pürüzsüz bir kıvama gelen hamurun üzerini kapatıp yarım saat dinlendirin.
✔️ Çeçil peyniri ince ince doğrayın. Üzerine kaşar peyniri rendesini ekleyip kenara alın.
✔️ Dinlenen hamuru 5 parçaya bölün. Bezelerin üzerine çok az un serpip açabildiğiniz kadar açın. Daha sonra aralarına un serpip üst üste yerleştirip oklava ile büyütün. 4 eşit parçaya bölün.
✔️ Kaynayan tuzlu suda her bir parçayı 1 dk haşlayın. Süzgeçle çıkarıp soğuk suya koyun. Hemen süzgece çıkarın. Su soğudukça değiştirmeyi ihmal etmeyin.
✔️ Tüm hamurları aynı şekilde haşlayıp kenara alın.
✔️ Tereyağını eritin.
✔️ 25 cm'lik tepsiyi bolca yağlayın. En alt kata baklavalık yufkadan dizin. Kaşıkla eritilmiş tereyağından gezdirin.Tekrar baklavalık yufka serin. Yağlayın.3.baklavalık yufkayı da serpi yağladıktan sonra bir sıra haşlanan hamurdan dizin. Tekrar yağlayın. Aynı şekilde 3 kat hazır yufkanın aralarını yağlayarak yerleştirin. Tekrar haşlanan hamurdan dizin. Bolca peyniri yayın. Tekrar üzerine 3 kat baklava yufkası yerleştirin.
✔️ Tepsinin dışında kalan kenarları bıcakla çıkarın. Dilimleyin.
✔️ Ocağın üzerinde çevire çevire pişirin. 10-15 dakika sonra alt tarafı nar gibi kızaracaktır. Aynı boyutta başka bir tepsi aracılığıyla ters çevirip alt kısmını da aynı şekilde kısık ateşte pişirin. Kenarlardan çok az yağ gezdirin. Yaklaşık 15 dakika alt kısmını da pişiyor. Ocağın altını kapattıktan sonra 5 dakika dinlendirdiktensonra servis edebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın