Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Erzurum, mutfağıyla da oldukça zengin.
Erzurum yöresinde gliko olarak bilinen bu harika lezzet, bazı illerde yoğurtlu bulgur köftesi olarak da adlandırılıyor.
Yapımı oldukça kolay, hafif ve bir o kadar lezzetli bu tarifi ister akşam yemeklerinizde ister 5 çaylarınızın yanında ikram edebilirsiniz.
Tadı enfes, herkes bayılarak yiyor, şiddetle tavsiye ediyoruz. Yapanlara şimdiden afiyet olsun.
İşte Erzurum mutfağından gliko tarifi...
ERZURUM YÖRESEL YEMEKLERİNDEN GLİKO İÇİN MALZEMELER
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 2 ya da 2,5 su bardağı su (Kontrollü koyun)
- 1 su bardağı un
- 2 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı yoğurt
Sosu için:
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı nane
- Bir fiske tuz (Salçanızın tuzuna göre ayarlayın)
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
ERZURUM YÖRESEL YEMEKLERİNDEN GLİKO'NUN YAPILIŞI
- Tencereye suyu koyun ve kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra tuz ilave edin.
- Bulguru ekleyip orta ateşte suyu çekene kadar pişirin. Eğer sertlik varsa kaynar su ekleyebilirsiniz.
- Bulgur piştikten sonra ocağın altını kapatın ve üzerine unu ilave ederek karıştırın. bu şekilde soğumaya bırakın.
- Soğuduktan sonra tekrar 3-4 dakika yoğurun.Şekil vereceğiniz kıvama geldiyse tamamdır. Eğer şekil veremiyorsanız biraz daha un ekleyin.
- Çiğ köfte gibi elinizle şekil verin.
- Yağlanmış tepsiye köfteleri dizin.
- 150 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra köfteleri servis tabağına alın.
- Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
- Yoğurdun üzerine kavrulmuş tereyağı ilave edin.
- En son da sosunu ekleyip edip bekletmeden afiyetle yiyin:)