Ballı börek, Kahramanmaraş Mutfağının sevilen lezzetlerindendir. Hamuru, şerbeti tam kıvamında bu böreği baklavalık yufkadan da yapabilirsiniz .Hangi şekilde hazırlarsanız hazırlayın unutmayın tatlı sıcak, şerbet soğuk dökülmeli.
Gelin tarifimize geçelim hemen
BALLI BÖREK TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 adet yumurta
- Yarım çay bardağı tereyağı
- 1 çay bardağı kül suyu
- 1 çay kaşığı karbonat
- Bir tutam tuz
- Aldığı kadar un
İçi için:
- 200 gram ceviz
Üzeri için;
- 3 yemek kaşığı tereyağı
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- Birkaç damla limon suyu
BALLI BÖREK NASIL YAPILIR?
✔️ Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Tencereye şekeri ve suyu koyup kaynatın. Limonsuyunu da ekleyip 10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan aıp soğumaya bırakın.
✔️ Karıştırma kabına yoğurdu, yumurtayı, eritilmiş tereyağını, karbonatı, tuzu koyun. 1 yemek kaşığı külü 1 çay bardağı suda 10 dakika bekletin. Süzüp karışıma ekleyin.
✔️ Azar azar un ekleyerek hamuru yoğurun.
✔️ Yumurta büyüklüğünde bezeler yapın.
✔️ Bezeleri incecik açın. Yufkaları ikiye bölüp kenarlarını ortaya kapatın. Orta kısma aralıklı olarak birer yemek kaşığı dövülmüş ceviz koyun. Kenarları cevizlerin üzerine doğru kapatın.
✔️ Cevizli kısım ortada kalacak şekilde hamuru kesin. Kenarları büzülerek fırın tepsisine alın.
✔️ Tereyağı eritilerek hamurların üzerine dökün.
✔️ 170 derecede üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
✔️ Fırından çıkınca üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın.