Kış günlerinde kızarmış sıcacık ekmeğin üzerine tereyağ sürüp ayva reçeliyle yemenin keyfi bir başkadır.Tatmadıysanız mutlaka deneyin. Rengi kokusu iştah kabartır.
Ayva sarı rengi nasıl böyle kırmızı oluyor diyenlere bi açıklama getirelim. Ayva reçeline o muhteşem rengini karanfil ve kullandığımız çekirdekleri veriyor. Bu sayede gıda boyası katkı maddesi kullanmadan ortaya muhteşem bir renk çıkıyor.
İşte tadına doyamayacağınız pratik ayva reçeli tarifi ve püf noktaları.
Düdüklü tencerede ayva reçeli için gerekli malzemeleri sıralayalım:
- 3 kase dilimlenmiş ayva
- 3 kase şeker
- 9 yemek kaşığı su
- 6-7 karanfil
- 1 çay kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
Düdüklü tencerede ayva reçelinin yapılışına geçelim:
Ayvaları yıkayıp kabuğunu soyun. Çekirdeklerini çıkardığınız ayvaları kararmaması için suyun içerisine koyun. Ayvaları küp küp doğrayın.
Daha sonra ayvaları süzgece alıp süzdürün.Kase ile ne kadar ayva çıktığını ölçün.Ayvaları düdüklü tencereye alın.
Her bir kase ayva için 1 kase şeker ve 3 yemek kaşığı su ekleyin. Üzerine 10-15 adet ayva çekirdeği, 1 çay kaşığı tereyağ ve 6-7 adet karanfil ilave edin.
Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp ocağa alın. Orta ateşte düdüklü tencerenin düdüğü ötene kadar pişirin. Düdüğü öttükten sonra ocağın altını kısıp 10 dakika süre tutun. Daha sonra ocağın altını kapatın. Kağağını açıp limon suyunu ekleyin.
Ocağın altını tekrar açıp ve yüksek ateşte 10-15 dakika kıvam alana kadar pişirin. Bu arada oluşan köpükleri kaşıkla alın. Reçelin kıvamına bakmak için bir çay tabağına bir kaşık reçelin suyun alıp derin dondurucuya koyun. Koyulaştıysa ocağın altını kapatabilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Elif'in Mutfağı / Derleme: Sağlıkhaberciniz