Anadolu'da çorbanın yeri başka. Özellikle kışın soğuk havalarda o mis gibi sıcacık çorba, neredeyse her öğünde yerini alır. Alaca çorba da Antepin en sık yapılan ve sevilen kış çorbalarındandır. İçerisinde dövme, mercimek, nohut ve soğan olan bu çorbanın üzerine yağda kavrulmuş tarhun ve kırmızı biber dökülür. Geçmişi epey eski, Hititlere kadar dayanıyor...2000 yıllık bu topraklarda pişen çorba zamanla biraz değişikliğe uğramış. Son zamanlarda maş fasülyesi ile yapılan maş çorbası da alaca çorbaya benzerliğiyle dikkat çekiyor.Lafı uzatmadan çorbamızı yapalım, içimizi ısıtalım. Bu besleyici ve doyurucu çorbayı özellikle kışın hiç olmazsa ayda bir yapalım.
Alaca çorba için gerekli malzemeleri sıralayalım:
➞ 2.5 litre su
➞ 1,5 su bardağı aşurelik buğday
➞ 1 su bardağı haşlanmış nohut
➞ 2 yemek kaşığı yeşil mercimek
➞ 2 adet soğan
➞ 1 su bardağı et suyu
➞ 1,5 yemek kaşığı karışık salça
➞ 2 yemek kaşığı tereyağ
➞ 1,5 tatlı kaşığı tuz
➞ 1 yemek kaşığı sıvı yağ
➞ 2 tatlı kaşığı tarhun
➞ 1 çay kaşığı karabiber
➞ 6 adet dolmalık biber
➞ 3 diş sarımsak
Alaca çorba tarifinin yapımına geçelim:
✔️ 1 gün önceden aşurelik buğdayı suda ıslatın. Nohutu önceden haşlayın.
✔️ Islattığınız aşurelik buğdayı süzüp tencereye alın. Üzerine sıcak su ekleyip tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakın.
Kaynarken üzerinde çıkan köpükleri mutlaka alın. Ocağın altını kısıp 15-20 dakika pişirin.
✔️ Ayrı bir tencerede yıkadığınız mercimeği de haşlamaya bırakın.
✔️ Soğanları ince piyazlık doğrayın. Seviyorsanız sarımsağı ince ince doğrayın.
✔️ 15 dakika kadar haşlanan aşurelik buğdaya, haşlanmış nohutu, soğanı ve sarımsağı ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye devam edin.
✔️ Bu arada pişen mercimekleri sudan geçirip süzün ve çorbaya ekleyin.
✔️ Bir kasede et suyunun salça ile karıştırıp çözdürün ve yemeğe yavaça ekleyin. Kurutulmuş dolma biberleri iri parçalayıp onları da ekleyin. Tuzunu, karabiberini dökün,yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
✔️ Tavaya tereyağını ve sıvı yağı koyup tereyağı eriyince ocağın altını kapatın. İçerisine pul biberi ve tarhun ekleyin ve çorbaya ilave edin. Çorbamız servise hazır.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Harun Usta / Derleme: Sağlıkhaberciniz