Kruvasan, Fransız mutfağının ayrılmaz parçasıdır.Türkiye'de de son yıllarda pastanelerde, cafelerde en çok tüketilen hamur işlerinden biri haline geldi. Sade, çikolatalı, marmelatlı, sandviç şeklinde çeşitli versiyonları olsa da en çok çikolatalısı seviliyor. Gelin puf puf kabaran katları sayılan çıtırtısı kulaklarınızı mest edecek harika bir kruvasan yapalım.
Kruvasan için gerekli malzemeleri sıralayalım:
Hamuru için;
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta beyazı
- 1 dolu yemek kaşığı maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı şeker
- 5,5 su bardağı un
Aralarını yağlamak için 150 gr tereyağı
İçi için: Çilek marmelatı
Üzeri için: 2 adet yumurta sarısı
Kruvasan tarifinin yapımına geçelim:
Yoğurma kabına ılık suyu, mayayı ve şekeri alıp karıştırın. 10 dakika bekledikten sonra sıvıyağı, tuzu, yumurta beyazını, yoğurdu ilave edip karıştırmaya devam edin. 4 su bardağı unu ekleyip güzelce yoğurun. Daha sonra azar azar un ilave ederek yumuşak pürüzsüz bir hamur elde edin. Hamuru bekletmeden 10 bezeye ayırın.
Bezeyi hafif unladığınız tezgahta servis tabağı büyüklüğünde açın. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını sürün. Diğer bezeleri de aynı şekilde açıp üst üste dizin.
Üste üste dizdiğiniz bezeleri alttan ve üstten birleştirin ve hafif unlayarak yarım parmak kalınlığında açın.
Hamuru önce 4'e sonra her bir üçgeni tekrar 4'te bölün. Toplam 16 üçgen oluşması lazım. Her bir üçgenin ortasından bıçakla hafif kesik atıp içine ister çikolata ister marmelat koyarak rulo olacak şekilde çok sıkı olmayacak şekilde sarın.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 45 dakika kadar mayalandırın. Mayalanan hamura fırçayla yumurta sarılarını sürün. Önceden ısıtılmış 200 derecede alt üst ayarda pişirin. Kabarmaya başlayınca fırının derecesini 180'e düşürün. Nar gibi kızarınca fırından çıkarın.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Myfoodchannel TR / Derleme: Sağlıkhaberciniz