Baklava yapmak maharet ister ama püf noktalaırnı bilirseniz reçeteniz de tamsa korkmayın. Her zaman kendimize göre küçük boy tepsiyle yaptığım yuvarlak tepsiye göre bir tarif vereceğim. 8 bezeden yapılan bu tatlı, çok vaktinizi de almayacak, kolayca yapıp sofraya koyabileceksiniz.
Baklava yapımının püf noktaları nelerdir?
- Baklava hamurunu yoğurduktan sonra mutlaka dinlendirin. Dinlenen hamur çok rahat açılır.
- Yufkaları açarken un kesinlikle kullanmayın. Bolca buğday nişastası bezelerin incecik açılmasını sağlayacaktır.
- Bezelerin arasını kesinlikle yağlamayın.
- Erittiğiniz tereyağının tortusu vs varsa mutlaka süzün, köpüklerini alın. Bu yağ çok olur demeyin, hepsini üzerine dökün.
- Baklava piştikten sonra 2-3 dakika ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. Sıcak baklavaya soğuk şerbet dökün.
Cevizli Ev Baklavası için gerekli malzemeler nelerdir?
➞ 1 türk kahvesi fincanı süt
➞ 1 türk kahvesi fincanı yoğurt
➞ 1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
➞ 1 adet yumurta
➞ 1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi
➞ 1 paket kabartma tozu
➞ 4 su bardağına yakın un
Hamurları açmak için;
➞ Buğday nişastası
İçi için;
➞ 100 gr iri çekilmiş ceviz içi
Üzeri için;
➞ 200 gr tuzsuz tereyağı
Şerbet için;
➞ 4.5 su bardağı su
➞ 4 su bardağı şeker
➞ 1 dilim limon
Cevizli Ev Baklavası nasıl yapılır?
✔️ Öncelikle şerbetini hazırlayalım. Tencereye suyu ve şekeri alıp karıştırın. Ocağın altını açıp kaynamaya bırakın. Fokur fokur kaynayınca içine 1 dilim limon ekleyip 15 dakika kaynatıp ocağın altını kapatın.
✔️ Cevizi rondoda çok un haline getirmeden çekin.
✔️ Tereyağını eritin, üzerinde oluşan köpükleri mutlaka alın. Ben ince bir süzgeçten de geçiriyorum mutlaka.
✔️ Hamuru yoğuralım. Yoğurma kabına sütü, yoğurdu, sıvı yağı, sirkeyi ve yumurtayı ekleyip karıştırın. Üzerine kabartma tozunu ilave edin. Azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edin.
Üzeri örtülüp yarım saat kadar dinlendirilir.
✔️ Hamurun üzerini kapatıp 30 dakika dinlendirin.
✔️ Hamuru tezgaha alıp silindir şekli verip 8 bezeye ayırın.
✔️ Bezeleri yuvarlayıp tepsiye alın.
✔️ Her bir bezeyi bolca nişasta dökdüğünüz tezgahta tabak büyüklüğünde açın.
✔️ Aralarına nişasta serperek üst üste dizin.
✔️ Tek parça halinde üst üste dizdiğiniz bezelerin üzerini streç film ya da poşetle kapatıp 30 dakika dinlendirin.
✔️ Şimdi tek tek açma vakti. Her bir bezeyi bolca nişasta dökerek açabildiniz kadar ince açın. Hamur dinlendiği için çok kolay açılacaktır. Yuvarlak küçük boy tepsiyi üzerine koyup kesin. Kenar parçalarını döşerken aralarına yerleştirelim.
✔️ 4 kat yufkayı üst üste yerleştirip bolca ceviz içi serpin.
✔️ Diğer 4 yufkayı da aynı şeklilde açıp yerleştirin. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey son bezeyi diğerlerinden daha büyük açın ve kesin ki bıcakla kenarlardan içe doğru bıçakla ittireceğiz.
✔️ Erittiğiniz tereyağını baklavanın üzerine dökün.
✔️ Baklavayı kesip önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
✔️ Baklanın ilk sıcaklığı gidince soğuyan şerbeti üzerine dökün.
✔️ Şerbetini çekince servis edebilirisiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın