El Yapımı baklavanın hamuru çok önemlidir. Püf noktaları bilmem lazım. Bu tarif benim ilk el açması baklava tarifimdi, o gün bu gün bayramlarımızın vazgeçilmezi oldu. Yumuşamıyor çıtır çıtır bir lezzet.
O zamanlar hiç hamur açamazdım. İlk bu baklavayla açmaya başladım. Hamur yağ gibi kayıyor çok kolay açılıyor.
Siz de kendinize güvenin ve kolları sıvayın.
BURMA BAKLAVA TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER (2 tepsi çıkıyor)
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı su
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karbonat
- 5- 5,5 su bardağı un
Açmak için nişasta
İçine döşemek için ceviz
Şerbeti için
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1 dilim limon
Üzerine
- 200 gr eritilmiş tuzsuz tereyağı
- 1 su bardağı sıvıyağ
BURMA BAKLAVA TARİFİNİN HAZIRLANIŞI
✔️ Karıştırma kabına sütü, suyu, sıvıyağı, yumurtayı, sirkeyi, tuzu, karbonatı alın karıştırın.
✔️ Azar azar un ilave ederek yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
✔️ Hamuru tezgaha alıp pürüzsüz bir kıvama gelene kadar içe içe katlayarak yoğurun tekrar.
✔️ Rulo yapıp 20 eşit bezeye ayırın ve bezelerin üzerine mutfak bezi örtün kurumasın.
✔️ Her bezeyi Tezgaha bol nişasta döküp pasta tabağı büyüklüğünde açın.
✔️ Bezelerin arasına buzdolabı poşeti koyarak üst üste 10'arlı gruplar halinde iki grup yapın ve üzerine hava almayacak şekilde poşet geçirip (Ben bir de streç filme sardım) buzdolabına kaldırın.
✔️ Bu şekilde bir gece buzdolabında dinlensin.
✔️ Yufkaları açmadan 1 saat önce buzdolabında çıkarın ki oda sıcaklığına gelsin.
✔️ Nişasta ile ince bir oklavayla tek tek açın. Hamur dinlendiği için çok kolay açılacaktır.
✔️ Sonlara doğru nişasta serpmeyin. açabildiğiniz kadar ince açın.
✔️ Şimdi içlemeye geldi sıra. Her tarafına ince ceviz içinden serpin. Oklava ile rulo yapın ve orta kısma doğru büzün.
✔️ Direk borcama yerleştirin. Büyük borcamın eni dar olan kısmına yerleştiriyoruz.
✔️ Toplam 10 bezeyi bu şekilde sıralayın.
✔️ Ben kalan bezeleri de bülbül yuvası şeklinde yapıyorum. Büzdükten sonra ikiye bölün bülbülyuvası gibi kapatıyorum.
✔️ Tepsiye burma baklavasını yerleştirince 3'e bölün.
✔️ Bu arada tereyağını eritin. Ocağın altını kapatınca sıvı yağı ekleyin. Hiç tortu olmamalı. Varsa süzün.
✔️ Kaşıkla güzelce tüm baklavalara yedirin. Hiç kuru yer kalmamalı.
✔️ Önceden ısıtılmış fırında 190 derecede üzerine nar gibi kızaran kadar pişirin.
✔️ Hemen pişirmeyecekseniz yağladıktan sonra poşet geçirip streç filme sarıp buzluğa kaldırabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman çıkarıp iyice çözdükten sonra aynı şekilde pişirebilirsiniz.
✔️ Bu arada şerbetini hazırlayalım. Şekeri, suyu ve limonu tencereye alın. Göz göz kaynayınca 25 sonra ocağın altını kapatın. Yoğun kıvamlı bir şerbet olmalı.
✔️ Fırından çıkınca 5 dakika sonra hem şerbet hem baklava sıcak olacak şekilde şerbetleyin.
✔️ Soğumaya bırakın, şerbetini tam çekince servis edebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun. ❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın.