Çayın yanına ne yapsam diyenlere: Tel tel ayrılan, yumuşacık haşhaşlı bükme tarifi

Yiyenlerden tam puan alan garantili bir tarif... Haşhaş seviyorsanız bu tarifi denemeden geçmeyin. Pişman olmayacaksınız.

HAŞHAŞLI BÜKME İÇİN MALZEMELERİ

  • Yarım paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağı ılık süt
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 4.5- 5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:

  • 1 su bardağı haşhaş ezmesi
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı

HAŞHAŞLI BÜKMENİN YAPILIŞI

  • Derin bir yoğurma kabına mayayı koyun. Mayanın üzerine şekeri ekleyin.
  • Bir cezvede süt ve suyu ılıtın. (Çok sıcak da olmasın)
  • Ilıyan su-süt karışımını mayanın üzerine dökün. Üzerini kapatıp 10 dakika bekleyin.
  • Yağı da ekleyip karıştırın. 
  • Ardından azar azar un ilave ederek hamurunuzu yoğurtmaya başlayın. Tuzu arada dökün. (Mayanın üzerine direk tuz dökülmemesi gerekiyor. Bu yüzden biraz un ekledikten sonra tuzu dökerseniz hamurunuz daha iyi kabarır)
  • Yumuşak ele yapışan bir hamur elde edin. 
  • Hamurun kapağını kapatıp 40 dakika mayalandırın. 
  • Bir kasede yağ ile haşhaş ezmesini karıştırın.
  • Hamurdan 8 beze elde edin.
  • Unladığınız tezgaha bezeleri koyup üzerini mutfak bezi ile örtünki kurumasın.
  • Her bir bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurun üzerine 2-3 yemek kaşığı yağlı haşhaş ezmesi karışımından sürün.
  • En son bezede üzerine karışımı sürmeden önce oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın. Kalan haşhaş ezmeli karışımı sürüp güzelce yayın. 
  • Bıcak yardımıyla 2 cm genişliğinde şeritler kesin. 
  • Şeridin birini alın ve karşılıklı kenarlarından birleştirin.
  • Daha sonra burgu yapın.
  • Yağlanmış dikdörgen borcama yerleştirin.
  • Diğer şeritler için de aynı işlemi yapın.
  • En son yumurta sarısı sürün.
  • Önceden ısıtılmamış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin.
  • Afiyet olsun.

Püf noktası

Fırından çıkarınca üzerine nemli bir bez örterseniz daha yumuşak olur. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yemek Tarifleri Haberleri