Erzurum Kadayıf Dolması İçin Malzemeler
Şerbet için;
- 2 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
Kadayıf için
- 1 kilo yaş taze kadayıf
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Kadayıfları bulamak için;
- 3 yumurta (iyice çırpılacak)
- Kızartmak için sıvı yağ
Malzemelerle toplam 15 adet kadayıf dolması çıkmaktadır.
Erzurum Kadayıf Dolmasının Yapılışı
- Öncelikle şerbet malzemelerini tencereye ekleyin. Kaynadıktan sonra 20 dakika süre tutun ve ocağın altını kapatın. Şerbetimizi soğuk kullanacağımız için soğuması önemli.
- Geçelim kadayıfları sarmaya.
- Önemli olan kadayıfın ne kadar taze olduğu aslında. Alırken buna dikkat edin. İmkanınız varsa yufkacılarda satılan günlük kadayıfı alın.
- Elinize biraz kadayıfı alın. Kenarına iri kıyılmış cevizi ekleyip sımsıkı sararak rulo haline getirin.
- Bitiş yeri altta gelecek şekilde bir tabağa yerleştirin.
- Kadayıflar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
- Sos için gererkli olan yumurtaları çırpın. Bu aşama önemli. Ne kadar iyi çırparsanız o kadar iyi olur.
- Yaptığınız dolmaları sosa bulayın. Her tarafına sos işlesin. Ama sakın sıkmayın.
- Sosladığınız kadayıfları bir servis tabağına alın.Bu arada tavaya bolca sıvı yağ ekleyip ısıtınIsınmış olan yağa kadayıfları atıp harlı ateşte kızartın.
- Soğuk olan şerbete sıcak sıcak atın.
- Şerbeti çekince servise hazırdır. (5 dakika yeterli olur). Afiyet şeker bal olsun
Servis Önerisi
Kaymak veya dondurma ile servis edebilirsiniz.
Üzerine antep fıstığı tozu serpebilirsiniz.
Püf Noktası
Yumurta kokmaması için yumurtalara buladıktan sonra bekletmeden kızartın.