İZMİR KÖFTE İÇİN MALZEMELER
Köftesi İçin;
- 250 gram az yağlı kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 5-6 dal maydanoz
- Yarım su bardağı bayat ekmek içi yada galete unu
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Kekik
- Tuz
- Kaşığın ucuyla karbonat
Sosu için ;
- 3 adet domates
- 2 adet çarliston biber
- 1 tatlı kaşığı salça
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Ek olarak;
- 3 orta boy patates
- 1 domates
İZMİR KÖFTENİN YAPILIŞI
- Soğanı rondodan geçirin.
- Derin bir kaba kıymayı alın ve soğanı ekleyin.Köftenin tüm malzemelerini ekleyip güzelce yoğurun. Elinizi az az su ekleyerek köftenin kıvam almasını sağlayın.
- Köftelere parmak şeklini verip (ince, uzun) bir tabağa dizin ve buzdolabına koyup dinlendirebilirsiniz. Vaktiniz yoksa siz diğer işlemleri yapana kadar bile beklemesi yeterli.
- Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde kesin.Patatesleri bir kapta hafif tuzlayın. Patateslerle köfteler aynı boy olursa, daha güzel gözükecektir.
- Borcam yada istediğiniz bir fırın kabına bir patates, bir köfte olacak şekilde dizin.Varsa arpacık soğanları aralara yerleştirebilirsiniz.
- Sos tencerenize sıvı yağı alın ve salça ile kavurun. Domatesleri rendeleyip 10 dk pişirin. 1 su bardağı su ekleyip 1-2 dk daha kaynatın ve ocaktan alın.
- Hazırlanan sosu patates ve köftelerin üzerine dökün. 1 adet dilimlenmiş domatesi yerleştirin.
- Yağlı kağıdı çeşmenin altında yıkayıp, sıkıp köftelerin üzerine kapatın.
- Önceden ısıtılmış 200°C fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Daha sonra yağlı kağıdı alıp15 dakika daha pişirin.
- Lezzetli köfteleriniz hazır! Afiyet olsun.